A zengővárkonyi gesztenyefa lett az "Év fája"

Baranya

Idén több mint tizennyolcezer szavazat érkezett az Év Fája versenyre, ahol a pici baranyai falu 300 éves növénymatuzsáleme érdemelte ki az első helyezést. Egész pontosan 4088 szavazatot kapott.

Az 1950-es években felgyújtották a szovjet katonák, hogy a tűzénél melegedjenek, pár évtizeddel később kéregrák támadta meg. A zengővárkonyi növénymatuzsálem “betegségeiből” kigyógyult, most pedig Európa legszebb és legérdekesebb történeteivel rendelkező fái között szerepel. 

Hős fa kategóriában nevezték be a faóriást, ami olyan károkat élt túl, amiről ma már legendák keringenek a baranyai településen.

– Az egyik ilyen történet, hogy egy 1970-es években terjedő betegség a világ gesztenyefaállományát megtizedelte ugyan, de ez a fa túlélte a kéregrákot. Igaz, a fa törzsén végigfutnak a betegség okozta sebek, de ma még mindig él és virul – nyilatkozta korábban Link Zoltán. A Pécsváradi Alapítvány elnöke hozzátette: nem ez volt az egyetlen megpróbáltatás, amit átvészelt a fa: az ’50-es években felgyújtották törzsének belsejét, hogy a szovjet katonák megmelegedhessenek mellette.

A fa hatalmas lomkoronája ma már négy törzsből áll össze, melyek egy gyökérről erednek. A századokon át minden körülménnyel dacoló gesztenyefa példát jelent a helyiek körében, életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére – olvasható a fa leírásában.

A Pécsváradi Alapítvány azért is nevezte a minden évben meghirdetett Év Fája versenyre a baranyai növénymatuzselemet, mert szerintük a története és külleme is megérdemli a nagyobb figyelmet. Most pedig meg is kapta. Az Év Fája lett.

A fa elhelyezkedése: Zengővárkony, Csondor dűlő, 46°10’51.2″N 18°26’04.6″E
Faj: Szelídgesztenye (Castanea sativa)
Kora: 300 év
Magassága: 15 m
Törzskerület: 5300 cm
Jelölő: Pécsváradért Alapítvány