Baranyában közlekedik a legtöbb e-autó

Baranya

Egyre több a zöld rendszámos autó Baranya megye útjain. Idén már közel ugyanannyi ilyent adott ki a kormányhivatal, mint tavaly egész évben.

A környezetkímélő gépkocsikat elvileg könnyű megkülönböztetni a gyakran füstokádó társaiktól, hiszen zöld rendszámot viselnek. Egyre többfelé döntenek úgy a megyében is, hogy a megszokott technológiák helyett zöldebb megoldásokat szorgalmaznak: a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb „zéró emissziós” gépkocsik láthatóan egyre népszerűbbek az utakon. A zöld rendszámmal rendelkező járművek tulajdonosai számos adókedvezményben részesülnek: illetékmentes a villanyautók forgalomba helyezése, valamint nincs regisztrációs és cégautóadó sem. Ráadásul a zöld rendszámmal rendelkezdő gépkocsik több magyar városban, többek közt Pécsett is ingyen parkolhatnak.

Az elmúlt évben a Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatalaiban összesen 11 736 rendszámot adtak ki munkatársaink, melyből 35 volt környezetkímélő gépkocsihoz kapcsolódó, úgynevezett zöld rendszám. Az idén július végéig ugyanezek az adatok a következőképpen alakultak: 6810 kiadott rendszámpárból már 34 volt zöld alapszínű.

Hozzátették: a legtöbb zöld rendszámot – 2016-ban huszonnégyet, idén júliusig tizenkilencet – a Pécsi Járási Hivatal kormányablakaiban vették át az ügyfelek. Idén a Pécsett eddig kiadott tizenkilenc zöld rendszámon kívül még tizenöt környezetkímélő gépkocsi kapott rendszámot, tizenhárom a Siklósi Járási Hivatalban, kettő pedig a Bólyi Járási Hivatalban.
A közlekedési igazgatási hatóság a környezetkímélő gépkocsira a Műszaki Adatlap alapján adja ki a világoszöld alapszínű, különleges rendszámtáblát. A kiadás általában az első forgalomba helyezés során történik, így a forgalomba helyezés iratain kívül más dokumentum ehhez nem szükséges.