Dr. Kosztolányi György akadémikus lett ebben az évben Baranya díszpolgára

Baranya

1694. október 10-én adományozta I. Lipót magyar király Baranya Vármegye számára azt a diplomát, mely a címeres pecsét használatára jogosította. Az idei Megyenapot Szigetváron tartották.

A megyenapon a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba évértékelő beszédében a megyei és a szigetvári fejlesztésekről átfogó képet adott.

Ebben az esztendőben a Baranya Megye Díszpolgára címet a gyermekgyógyászat terén végzett több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott tudományos, kutatói, oktatói, szakmai közéleti tevékenysége elismeréseképpen dr. Kosztolányi György akadémikus, a PTE Orvosi Genetikai és Gyermekfejlődéstani Intézet professor emeritusa kapta.

Pro Comitatu Díjat vehetett át elhivatottságáért, szakmai munkájának kiemelkedő színvonalú, odaadó teljesítéséért Dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezete regionális orvosigazgatója.

Baranya Fejlődéséért Díjjal a megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért Kalamár József vállalkozót, cégvezetőt ismerték el.

A Kulturális, Művészeti és Sajtódíjat két évtizedes, magas művészi színvonalú munkája, Pécs és Baranya kulturális életében betöltött szerepvállalása elismeréséül a Janus Egyetemi Színház érdemelte ki.

Az Egészséges Baranyáért Díjjal a megyében és a megyeszékhelyen végzett kimagasló sportszervezői tevékenysége elismerésérül Faludi László diáksport vezetőt, a Pécsi Sport Nonprofit Kft. munkatársát jutalmazták.

Nemzetiségekért Díjat adományoztak a német nemzetiségi kultúra, a zenei hagyományok megőrzése és gyarapítása érdekében kifejtett több évtizedes munkássága, példaértékű közösségformáló tevékenysége elismeréséül Ahmann György nyugdíjas pedagógusnak, zenetanárnak.

Közrend-Közbiztonsági Díjat vehetett át többéves, a közrend-közbiztonság területén végzett kiemelkedő szakmai munkája, a szolgálat példamutató ellátása elismeréséül dr. Fellegi Norbert rendőr-ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

Dr. Kosztolányi György
A POTE-n szerzett orvosi diplomát 1966-ban. A Baranya Megyei Kórház Pathológiai Osztályán kezdett dolgozni, majd a Gyermekklinikán 1971-től végigjárta a ranglétrát, 994-től professzor. 1997-ben megalapította a POTE önálló genetikai intézetét. 1997-től a POTE rektorhelyettese lett, majd az integráció után a PTE Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke 2005-ig. Az MTA 2001-ben választotta tagjává. Nyolc évig tevékenykedett az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Bizottságában. Jelenleg is elnöke az MTA Orvosi Tudományok Osztályának és a Pécsi Területi Akadémiai Bizottságnak.

Mikuli János
A Janus Egyetemi Színház 1996-ban jött létre – Mikuli János volt az egyik alapító, aki ma a társulat igazgatója (képünkön). A társulat 2011 óta játszik a Zsolnay-negyed egyetemi részében. A JESZ Pécs színházi életének fontos szereplője. 2006-ban „Egyetemi kultúráért”, 2017-ben az egyetemi színjátszás új modelljének kialakításért Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjban részesült. A társulat magja egy 20–30 fős megújuló egyetemista csoport, melyhez hivatásos színészek, tervezők, zenészek, rendezők csatlakoznak.

 Dr. Buda Péter
1981-től dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál. Orvosegyetemi tanulmányai mellett mentőápolóként mentő-, eset- és rohamkocsin szerzett gyakorlatot, a diploma megszerzése óta orvosként vesz részt a mentés mindennapjaiban.
1995-től Pécs I. mentőállomás vezető főorvosa, 1997-től a Baranya Megyei Mentőszervezet vezető főorvosa. A rezidensképzés tutora, a pécsi Honvéd- és Katasztrófa-orvostani, Oxiológiai, majd Műveleti Medicina Tanszék tudományos munkatársa, a Paksi Atomerőmű Mentőszolgálat oxyologus szakmai vezetője.

Kalamár József
Győrben motocross országos bajnoki címet szerezve igazolt Komlóra. Itt autószerelőként dolgozott, majd saját műhelyt hozott létre Autókar Kft. néven 2009-ben. A cég fő tevékenysége idővel a műanyag-építőanyag gyártás, fémépületelem-gyártás lett és építési területek előkészítése. Az Autókar Kft. valamint a később alakult Kalatherm Kft. egyre több munkavállaló számára tud munkát biztosítani. Kalamár József üzemelteti a Kalafarm éttermet, panziót és lovardát is. Vállalkozásaiban 80 főt foglalkoztat.

Faludi László
Villányban született 1956-ban. 17 évesen már kosárlabda gyakorlóoktatói oklevelet, később labdarúgóedzői és testnevelés-földrajz szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett. 10 év iskolai tanítás után 19 éven át Siklóson dolgozott a sport közigazgatásban.
2003–2004-ben a Baranya sportkoncepciójának kidolgozását vezette, 2005–2008 között a Megyei Diáksport Tanács titkára volt. 2008-tól a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nél sportmunkatárs. Főtitkára a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetségének.

 Ahmann György
Alig 16 évesen, 1956-ban csatlakozott a babarci zenekarhoz, melynek 10 évvel később vezetője lett. 1969-ben Úttörő Fúvószenekart alapított, mely példaértékű összefogásra bírta a falut. Leginkább sváb zenét játszottak, sváb népviseletben. A 70-es évek végétől rendszeressé váltak a külföldi szereplések, főleg német nyelvterületen, ami testvértelepülési kapcsolatokat hozott. Az utóbbi tíz évben Villányt is bevonta zenepedagógiai tevékenységébe. Munkásságának eredménye a babarci zenei élet fennmaradása.

Dr. Fellegi Norbert
1987 óta teljesít hivatásos szolgálatot a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság állományában. A siklósi kapitányságon kezdett, majd 1989-ben a pécsi kapitányság bűnügyi osztályára került, ahol 1990-től rendőrtisztként látja el szolgálatát. 2006-tól a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. 2013. augusztus elsejétől bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. A szervezeti és egyéni teljesítményértékelési rendszer bevezetése óta folyamatosan kivételes teljesítményt ér el és szervezeti egysége is.