Egyedülálló öko-központ Hetvehely mellett

Baranya

Napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító – többek között ezekkel a környezetbarát megoldásokkal bővül az Erdő Háza.

A Mecsekerdő Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából több mint 79 millió Ft támogatást nyert idén tavasszal.

A 2013 őszéig megvalósuló fejlesztés során az épület energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosító megoldásokkal öko-központtá alakul az Erdő Háza. Az épületet akadálymentesítik, ennek köszönhetően a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadását is vállalni tudja.

A fejlesztés révén megújul és kibővül a minősített erdei iskola programja is, új iskolai modulok kidolgozására kerül sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátíthatják el a kibővített erdei iskolai program elemeit valamint új, élményorientált pedagógiai módszereket ismerhetnek meg.

A projekt lehetőséget ad új eszközök beszerzésére is, amelyek még szemléletesebbé teszik a terepi és beltéri oktatásokat. A beszerzésre kerülő kerékpárok révén lehetőség nyílik a térség földrajzi, turisztikai látványosságainak bejárására. A földfelszíntől 6-7 m magasságban kialakításra kerülő lombház a madár-megfigyelésekhez biztosít majd ideális helyszínt.

Az Erdő Háza öko-központtá fejlesztése hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A beruházás során környezetbarát és energiahatékony megoldásokat alkalmaznak, ezek valamint a környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot és a Mókus Suliba érkező diákok környezeti nevelését. Az országban egyedülálló öko-központ a felújítást követően, várhatóan 2013 szeptemberétől várja újra látogatóit.

forrás: Mecsekerdő Zrt.