Egyházi tulajdonba került egy komlói iskola és a hozzá tartozó óvoda

Baranya

Önkormányzatiból egyházi tulajdonba került a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és a mellette működő óvoda – az adásvételi szerződést a napokban írták alá.

Megvásárolta a Pécsi Egyházmegye a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és a Szent Bernadett-óvoda épületét – mint ismeretes, az eddig az önkormányzat tulajdonát képező iskola 2012 óta, a közvetlen közelében található óvoda pedig 2016 óta egyházi fenntartásban működik. Mindkét intézmény ismert és kedvelt a helyi és környékbeli szülők körében, a gyereklétszám megközelíti a négyszáz főt. A jövőben azonban az egyház nem csak fenntartó, hanem az épületek tulajdonosa is lesz – az adásvételi szerződést Polics József, Komló polgármestere és dr. Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye püspöke a napokban írta alá.

A Kodály Zoltán általános iskola 2018 őszéig teljesen megújul: a tervek szerint a jelenlegi iskolaépületet egy ráépített emelettel, tornacsarnokkal és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységekkel bővítik, emellett tantermeket és irodákat is kialakítanak. A fejlesztéssel szaktantermek, laborok jöhetnek létre amellett, hogy a tantermek is megfelelnek majd a szabványban előírt követelményeknek. A tornaterem például mintegy 530 négyzetméteres lesz, ami a meglévőnek több mint háromszorosa. Így nemcsak az órák megtartására lesz alkalmas, de az iskolai rendezvények helyszínéül is szolgálhat. Emellett korszerű felszerelésekkel is gazdagodik az intézmény.

Az iskola mellett lévő Szent Bernadett Tagóvoda épületének helyére egy új, a mai kor igényeinek mindenben megfelelőt épít a Pécsi Egyházmegye. Az újkétszintes épület egy lépcsőház által elválasztott két különálló részből áll majd. Az egyikben kapnak helyet a jelenlegieknél jóval tágasabb személyzeti helyiségek, az akadálymentes vizesblokkok és a lift, a másik épületrészben négy különálló, a mai kor igényeinek és az érvényben lévő szabványoknak mindenben megfelelő csoportszobát alakítanak ki, emellett a földszintre melegítőkonyha és mosoda kerülne – ilyen helyiségek a jelenlegi óvodában nem találhatók.