Geresdlak - mézeskalácsból

Baranya

A baranyai Geresdlakon minden karácsonykor felépítenek egy falut, aminek aztán az ország minden pontjáról a csodájára járnak. Van itt focipálya, iskola és hivatal. Mézeskalácsból.

A geresdlaki mézeskalácsfalu ötlete Kettné Schmidt Tímeától ered, aki nem cukrász, csupán a gyerekeivel szokott otthon sütögetni. Tíz éve egyetlen egy házat húztak fel, azóta viszont évről évre egy egész falut készít a helyiekkel. Egész pontosan 125 ház és épületegyüttes kapott helyet a terepasztalon, ami bár ehető mézeskalácsból készült, nem nagyon kóstolta meg még senki. Az ide érkezők szája inkább tátva marad.

– Eddig mindenki úgy csinálta, ahogy ő jónak látta. Most azonban már kaptunk Pécsről is segítséget. Polgár Zsuzsanna mézeskalácskészítő receptjei alapján dolgozott mindenki és a fogásokat is tőle leshettük el – mondja Kettné Schmidt Tímea.

A gyerekek pedig annak ellenére, hogy iskola után gyártották a házakat, imádták a plusz feladatot és a foglalkozást. Még az igazgatót is megformázták, aki épp a kéményen mászik be.

Aki pedig most azonnal nekiállna sütni vagy díszíteni, annak két titkot is elárulnak a geresdlakiak:

A máz: 1 tojásfehérjéhez 15 dekagramm cukrot kell keverni, majd 20 percig habverővel kell verni, hogy jó nyúlós legyen a máz. A formázást igyekezzünk a levegőben végezni! A habzsák vége ne érjen a mézeskalácshoz!

A házak is egy különleges máztól lesznek barnák és csillogóak. Egy egész tojás és egy tojássárga keverékével kell sütés előtt megkenni őket.

A kiállítás megtekinthető előzetes egyeztetés alapján a Hunyadi u. 21. szám alatt. Kontakt: Kettné Schmidt Tímea 30/974-29-76