Gondoskodásért cserébe jogosítvány jár

Baranya

Ingyen szerezhetnek nyelvvizsgát vagy jogosítványt azok a fiatalok, akik önkéntesként vesznek részt a Szent Lőrinc Gondozóotthon és a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány „Önkéntesség személyre szabva” címet viselő projektjében.

Egy hároméves program indul jövő év januártól, tudtuk meg Besenczi Zsolttól, a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas igazgatójától. A projektbe olyan tizennyolc–huszonkét éves fiatalok jelentkezését várják, akik érettségiztek már, de jelenleg nem rendelkeznek munkaviszonnyal vagy aktív hallgatói jogviszonnyal. A fiatalok minimum fél vagy maximum egy évig vállalhatnak önkéntes szolgálatot a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban, heti húsz órában. A munkájuk semmilyen képzettséget vagy szakképesítést nem igényel. Feladataik közé tartozik az étkezésben való segítségnyújtás, beszélgetés a nehezen mozgó vagy ágyhoz kötött idősekkel az otthonban, orvoshoz kísérés, bevásárlás, de adminisztrációs feladatokat is kaphatnak.

Cserébe ingyen vehetnek részt a fiatalok járművezetői vagy nyelvtanfolyamon, és a tanfolyamot lezáró vizsgáért sem kell fizetniük. Jelentkezni folyamatosan lehet a Pécs-Egyházmegyei Caritason keresztül vagy az onkentes.caritas@gmail.com központi e-mail-címen.
A projekt egy uniós pályázatnak köszönhető, amelyen a Szent Lőrinc Gondozóotthon sikeresen vett részt. A Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány segédszervezetként segít a fiatalok toborzásában, másrészt egy mentor kíséri őket, aki a gyakorlati tanácsok mellett mentális támogatást is nyújt számukra.