Használt víz – kihasználjuk?

Baranya

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. A vízzel kapcsolatos problémákra, feladatokra figyelmet irányító nemzetközi akciónap témája idén a használt víz, annak is egy kevésbé ismert oldala: a szennyvizet mint olcsó, fenntartható energiaforrást állítja a középpontba.

A szennyvízre általánosan úgy tekintünk, mint egy eltüntetendő problémára, amitől meg kell szabadulni. Miközben ami a lefolyónkba kerül, sok értékes anyagot tartalmaz és újrahasznosítható: a megfelelően kezelt szennyvíz olcsó és fenntartható energiaforrás, amely hatalmas lehetőségeket rejt magában.
A tisztított szennyvíz különböző eljárásokkal szolgálhatja például a mezőgazdaságot, az energiatermelést és az ipart. Olyan megfizethető vízkészlet, ami energiát, növénytermesztési tápanyagot és kivonható nyersanyagokat adhat. 
Nem az utolsó állomása a víz ember irányította útjának – a szennyvíz a körforgás újraindulását teszi lehetővé, és legalább olyan gondosan, értékként kell kezelnünk, mint a vizet a körforgás minden egyes pontján. 
Szennyvíz újratöltve: áram a csatornából
Pécs élen jár a használt víz kiaknázásában: a városban és vonzáskörzetében naponta keletkező 26 ezer köbméternyi szennyvíz – a tisztított víz mellett – áram, hőenergia és komposzt formájában éled újjá. A pécsi szennyvíztelepen működő biogáz erőmű a szennyvíz kezelése során keletkező iszapból évi 4,6 millió kWh zöld áramot és 20-25 ezer GJ hőenergiát termel, ami a rendszerbe visszaforgatva biztosítja a tisztításhoz szükséges energiát (sőt, időnként a víztermelő kutakat is ellátja árammal).
A telepen szinte semmihez nem használnak ivóvizet: évi 120-150 ezer köbméternyi vizet váltanak ki újrahasznosított szennyvízzel.
Az iszap komposztálás után a mezőgazdaságban hasznosul, értékes tápanyaggal gazdagítva a földeket. 
Hogyan hasznosítják a szennyvizet a nagyvilágban?
A természet számára is lehet érték: a szennyvíz segített a kiszáradt Cisne-tó megmentésében Kolumbiában, ahol egy közeli város megtisztított szennyvizét irányították át a tó medrébe. Az eltűnt élővilág 18 hónap alatt helyreállt, a környék ma üdülőövezet.
A dániai Kalundborg erőműve a közeli olajfinomító ipari vizét veszi át hűtővízként, majd tisztítva a távhőrendszerben is felhasználják. Ezzel évente 4 millió köbméter vizet spórolnak meg.
Japánban a tisztított szennyvíz a sót helyettesíti a téli utakon: az útba épített fúvókákon át permetezett víz felmelegíti a burkolatot.
A floridai St. Petersburgban egy újrahasznosított vizet szállító rendszer is működik az ivóvízhálózat mellett, vizét öntözésre, autómosásra, szökőkutakhoz használják.
A dél-afrikai Witbank vízben szegény vidékén a szénbányászat kiszivattyúzott tárnavizeit megtisztítva látják el ivóvízzel a településeket. Extra nyereségként a vízből kivont gipszet az építőipar számára értékesítik.