Kiosztották az Év Önkéntese-díjakat baranyában

Baranya

Díjazták azokat a megyei önkénteseket, akik szabadidejük terhére segítenek másokon a közjó érdekében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztályának kezdeményezése nyomán minden megyeszékhelyen egy-egy díj átadásával ismerik el az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását.

Hétfőn a pécsi Civil Közösségek Házában köszönték meg a baranyai önkéntesek munkáját. A rendezvényt idén a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) szervezte, akik ezzel országos szinten is elismert jó gyakorlatot támogattak. Ezúttal több mint ötven megyei önkéntest díjaztak.

– Szerettük volna az önkéntességet a középpontba állítani, és megmutatni azt a számtalan, értékes területet, ahol az önkéntesek tevékeny társadalmi szerepet vállalhatnak, fejlődhetnek, kapcsolatokat és karriert építhetnek a megye területén – mondta Bodorné Péter Judit, a CSEÖH esélyteremtési munkatársa. – Végül a megye minden pontjáról ötvenhárom jelölés érkezett több mint harminc szervezettől. A díjazottak között ott vannak a szeretetszolgálat munkatársai, mozgáskorlátozottak, önkormányzati önkéntesek, illetve olyanok is, akik az esélyteremtés, az állatvédelem, a nagycsaládosok védelme vagy épp a programszervezés területén dolgoznak.

A díjakat is önkéntes felajánlással készítették: Megye­si Andrea keramikusművész keze munkáját dicséri az a kerámia nyaklánc és dísz, amelyben az egyediséget tükrözték az önzetlenséggel. A hozzá tartozó díszdobozokat pedig pécsi diákok hajtogatták.

– Hiánypótló ez a rendezvény, hiszen a jelöltek között vannak olyan szépkorúak is, akiket eddig még soha nem ismertek el társadalmi szinten – tette hozzá a szakember. – Jó érezni és tudni, hogy az önkéntesség jó a társadalomnak és jó az egyénnek is, aki végzi. Ezért is van szükség folyamatosan rájuk.