Rorate-szentmisék a Pécsi Egyházmegyében

Baranya

Hosszú évek óta hagyomány, hogy az adventi készületben rorate-miséket tartanak többek között a pécsi székesegyházban. Idén a sarkalatos erényekről hallhatnak a hívek hétfőtől szombatig a roraték alkalmával.

A rorate a "Harmatozzatok egek" kezdetű imádság első szaváról kapta nevét. A rorate-misék hagyományosan hajnalban, kora reggel vannak, a bazilikában 6 órakor kezdődnek. A pécsi Székesegyházban hagyományosan egy-egy tematikát követnek a hajnali szentmisék. Idén a sarkalatos erényekről hallhatnak a hívek hétfőtől szombatig a roraték alkalmával, azaz az igazságosság, az okosság, a lelki erősség és a mértékletesség lesz egy-egy hét témája.

A hétfőtől szombatig reggel hat órakor kezdődő szentmiséket Udvardy György pécsi megyéspüspök, Kajtár Edvárd, a Székesegyház plébánosa, Szép Attila irodaigazgató, Máger Róbert püspöki szertartó, Nagy Norbert ifjúsági referens és Rosner Zsolt abaligeti plébános atyák celebrálják, a szentmisén a liturgikus és zenei szolgálatot egy-egy közösség vállalta. A liturgia alatt a lelki készület részeként minden alkalommal szentgyónásra is lehetősége van a híveknek.

Ezen kívül a roratékat hagyományosan agapé, azaz szeretetlakoma követi, szintén egy-egy közösség szolgálatának köszönhetően. A napindító szentmisét követő agapék lehetőséget teremtenek arra, hogy a hívek a találkozás és beszélgetés által közösséget teremtsenek.

Az egyházmegye számos más településén is látogathatják a hívek a hajnali szentmiséket:

Szekszárdon keddtől péntekig 6.30-tól (szerdán diák rorate) utána agapé

Mohácson kedden és csütörtökön 6.30-tól, utána agapé

Dombóváron szerdán a belvárosi templomban, csütörtökön a Szent Orsolya Iskolaközpontban, pénteken a kertvárosi templomban, szombaton az új-dombóvári templomban

Máriagyűdön minden kedden reggel 6.00-tól

Bonyhádon hétfőn, szerdán és pénteken 6.30-tól

Majoson szombat reggel 7.00-tól

Harkányban hétfőtől szerdáig 6.00 órától, csütörtöktől szombatig 17.00 órától

Szigetváron kedden és csütörtökön 6.15-től

Pakson, a Jézus Szíve templomban hétfőn, szerdán és pénteken 6.30-tól

Görcsönyben szombaton reggel 7.00-tól

Egerágon hétfőnként 6.00-tól

Kozármislenybenkeddtől péntekig reggel 6.00-tól.

A felsorolásban nem szereplő településeken a rorate szentmisék időpontjáról a plébánosknál lehet érdeklődni.