Százmilliós beruházás Hosszúhetényben

Baranya

Elindult a csapadékvíz-elvezetési beruházás a Baranya megyei Hosszúhetényben. Az önkormányzat pályázati támogatás révén kezdhette meg a munkát, amire már sok éve vártak a helyiek.

A településen áthaladó vízfolyás állapota ugyanis olyan rossz, hogy amiatt a jelentősebb esőzések áradásokat, azok pedig újabb és újabb károkat okoznak. Az elmúlt nyolc esztendőben csak az önkormányzat saját kárigénye meghaladta a 32 millió forintot.

"Árkok, hidak, utak és gépek is többször megrongálódtak már Hetényben, amikor rövid idő alatt sok csapadék hullott a településen. Az azt kettészelő Hosszúhetény-Hirdi vízfolyás egyszerűen nem tud elvezetni nagy mennyiségű vizet" – mondja dr. Csörnyei László polgármester. "Ezen a patakon legutóbb az 1960-as években végeztek komolyabb beavatkozást. Az elmúlt közel 50 év során több helyütt feliszapolódott, a burkolt részeit pedig megbontotta a lezúduló víz. A rossz lefolyási viszonyok és a nagy vízgyűjtő terület miatti áradás évente többször is elönti a község egyes részeit".

A csapadékvíz elvezetését megoldó beruházást az önkormányzat régóta tervezte, de saját erőből nem tudta megvalósítani. A Dél-Dunántúli Operatív Program keretében azonban nemrégiben 111.183.867 forint támogatást nyert el a „Hosszúhetény község vízrendezése” című projekt. A munka a napokban vette kezdetét, és a települést átszelő vízfolyás teljes belterületi szakaszát érinti. Több mint három kilométer hosszban egyebek mellett helyreállítják a föld- és a burkolt medret, kotornak, kitisztítanak és fugáznak is.

A projekt 2014. április 30-ig tart, és a hasznossága több szempontból is megvilágítható – fogalmaz a polgármester: "Egyfelől a hetényi lakosok a mindennapi életük során érzékelik majd a fejlesztés eredményét, ami tovább erősítheti a község megtartó-képességét. Másfelől a helyi intézményekre így az önkormányzatra – sem hárul olyan sok feladat és magas költség, amit idáig a csapadékvíz-elvezető rendszer folyamatos karbantartása, továbbá az eső okozta károk helyreállítása jelentett. Végül pedig nem kell attól tartanunk, hogy a községbe látogató turisták, szállóvendégek a nyári nagy felhőszakadások nyomán negatív tapasztalatokat is szereznek Hosszúhetényben – ezt azért emelem ki, mert amikor jóhírünket viszik, azzal ők jelentik a legjobb marketinget a helyi turizmus számára."

Pannon TV