Télen is biztonságos az M6/M60

Baranya

Felkészült a téli időjárásra az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Pécs szakaszának üzemeltetője, derült ki a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. és az üzemeltető társasága mai gépszemléjén.

A balesetmentes közlekedés ugyanakkor az autósok magatartásán és a gépjárművek felkészítésétől is függ. A mai gépszemle volt az utolsó lépése annak a felkészülési folyamatnak, amelynek keretében az üzemeltető a tisztítási feladatok mellett elvégezte a növényzet visszavágását és lekaszálását, ellenőrizte gépjárműveit és fölszerelte azokat a téli üzemhez szükséges adapterekkel.

Havas időjárás esetére kihelyezte az ideiglenes hóvédműveket, kialakította téli tisztán tartási tervet és ügyeleti szolgálatot, valamint ellenőrizte a szükséges úttartozékokat, jelzőtáblákat. A 24 órás téli készenlét a Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt. számára már november 1-jétől megkezdődött. A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát, és szükség esetén 24 órás védekezést biztosít a Szekszárd-Pécs útszakasz teljes hosszán.

Az autópálya üzemeltetője a fokozott készenlét mellett ugyanakkor idén is hangsúlyozta az autósok felkészültségét. Bárkányi Zsolt, a MAÜ Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta: "Bár az üzemeltető felkészültsége és munkája szükséges, de nem elégséges. A gépjárművezetők felelős magatartása, valamint a járművek műszaki felkészítése is elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez". A téli gumik használata alapvető követelmény az autósok számára, mindemellett érdemes takarót, jégkaparót és némi élelmet is magukkal vinniük extrém helyzetek esetére.

A diszpécser által adott információkat is érdemes nyomon követni, az aktuális úthelyzetről az autósok egyrészt az ÚTINFORM online felületén, valamint az autópályán található változtatható jelzésképű táblákon keresztül is értesülhetnek. Baleset vagy egyéb vészhelyzet esetén pedig az autópálya mentén 2 kilométerenként (az alagutakban pedig 150 méterenként) található segélykérő telefonok révén kérhetnek azonnali segítséget az autósok. A MAK Zrt. és az üzemeltető fokozott óvatosságra inti az autóvezetőket a téli utakon.

Pannon TV/MAK ZRt.