Van akinek 100 ezer forinttal lett több a bére - 26 pedagógus viszont kevesebbet keres mint eddig

Baranya

26 tanár kivételével minden pedagógusnak nőtt a bére szeptember elsejével a pécsi tankerületben. A pedagógusok előmeneteli rendszerét szeptember elsejével léptette életbe az állam – ennek köszönhetően nőttek a bérek.

„Ez 160 ezer pedagógust érint az ország területén, ebből a 160 ezer pedagógusból 105 ezer a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ keretében működő pedagógusok száma” - mondja Páva Péter, a központ tankerületi igazgatója.

A pécsi tankerületben ez 2600 pedagógust érint. 10-től 100 ezer forintig. Átlagosan bruttóban ennyivel nőtt a tanárok fizetése. A főiskolai, vagyis alacsonyabb végzettségű általános iskolákban tanító pedagógusok kapták a legnagyobb béremelést. Van olyan tanár, akinek akár 100 ezer forinttal is megemelkedett így a bére. Vannak olyanok, akiknek nem változott, a pécsi tankerületben pedig 26 tanárnak kevesebb lett az illetménye, mint korábban. Ők kompenzációt fognak kapni, mondja a tankerületi igazgató: „Felülvizsgáljuk minden egyes kollégának a bérelemeit, és ebből látható, hogy milyen alapon kaphatott ő korábban magasabb összeget, és hogy a kompenzáció kiegészítse ezt. Ne járjon rosszabbul mint régebben, és megkapja legalább azt a bért mint előtte, de lehetőleg többet mint az előző időszakban”

November elsejével visszamenőleg kompenzálja azokat a pedagógusokat az állam, akiknek csökkent a fizetése. Januártól pedig a minimálbér emelkedésével újabb béremelés várható, mondta Páva Péter.

Pannon TV