Világhódító úton a Csókos Rózsa

Baranya

Kisjankó Bori családfáját kutatja a pécsi Gáspár Gábor, a neves íróasszony unokája. A nyugdíjas testnevelő egész családja csatlakozott a munkához. Fia, ifjabb Gáspár Gábor célja, hogy élővé tegye az úgynevezett Csókos Rózsa motívumot. A ruhák és ajándéktárgyak már megvannak. A kollekciónak már nevet is adtak: a Kissing Roses, azaz a Csókos Rózsa elnevezés két egymás felé forduló rózsahímzésből ered.

Gáspár Gábor édesanyja óvta, őrizte a nagymama, Kisjankó Bori hímzéseit, rajzait. A pécsi testnevelő csaknem 50 éves volt, amikor először foghatta kezébe a neves hímzőasszony alkotásait. Majd édesanyja halála után ő is folytatta az örökség megóvását. Gáspár Gábor számára nagy öröm, hogy fia és a kisebbik unokája is nagy érdeklődést mutat a matyó kultúra, az örökségük iránt. Az úgynevezett Csókos Rózsa motívummal díszített ruhák és ajándéktárgyak – ifj. Gáspár Gábor jóvoltából - már megjelentek, így éltetve tovább Kisjankó Bori örökségét.

A kollekciót Burda Anna állítja össze, akinek nevét már megismerhette az ország. A 2000-es sydney-i olimpiai válogatott formaruháját megálmodó divattervező rögtön Gábor mellé állt, és megkezdték a ruhák tervezését.

A minták világ körüli turnéját nem akármilyen úton kezdte meg a tanár. Több mint egy tucat tengeren túli konzulátussal vette már fel a kapcsolatot, hogy segítsenek neki a kollekció bemutatásában. Nem kis megdöbbenésére egytől-egyig válaszoltak is: örömmel állnak a pécsi kezdeményezés mögé. Így elképzelhető, hogy pár év múlva már akár Amerikában is megjelenhet a magyar különlegesség.