800 milliónál is többel tartoznak

Gazdaság

Óriási adósságot igyekszik behajtani a város: az önkormányzati lakások elmaradt bérleti díjából több mint 800 millió forint hátralék jött össze. Sajnos a helyzet romlik, évről évre nő a tartozás teljes összege. A városházán azt közölték: „fokozzák a behajtási tevékenységet".

Növekszik az önkormányzati lakások elmaradt bérleti díjai miatt kialakult hiány. A pécsi városházától kapott legfrissebb adatok szerint 805,5 millió forintos hátralékot tartanak nyilván, ebből a jelenleg is a városi tulajdonú ingatlanban élők vállát 543,8 millió forintnyi tartozás nyomja.

Összességében 4040 bérlő nem fizette rendesen a díjat, közülük 2970-en a mai napig a bérleményben laknak. Ők a kilakoltatási moratórium miatt tavaszig egészen bizonyosan ott is maradnak, persze az önkormányzatnak nem is célja, hogy bárki utcára kerüljön, ugyanakkor a jogos követelésekre természetesen igényt tartanak.

Mivel a tartozással rendelkezők száma évről-évre növekszik, a városháza - mint fogalmaztak lapunknak küldött tájékoztatásukban - „fokozza a behajtási tevékenységet", a notórius nem fizetők esetében a bírósági végrehajtásig is elmennek. 

A behajtás menete a következő: az Elszámolóház az önkormányzat nevében a tartozás behajtására fizetési felszólítókat küld a bérlők részére. A tulajdonos nevében a Lakásgazdálkodási Csoport úgynevezett kibővített tartalmú fizetési felszólításokat küld a tartozók részére több alkalommal is.

Ha ezt követően sem fizetnek, bírósági eljárást kezdeményeznek, így már nem a város, hanem az önálló bírósági végrehajtók intézkednek a tartozások behajtásáról vagy az ingatlan visszajuttatásáról, esetleg kiürítéséről.

A tartozás senkit nem érhet meglepetésként, hiszen a lakókat minden hónapban tájékoztatták az aktuális egyenlegükről a bérleti díj számlán.