A szabadság megrövidíti a bért

Gazdaság

Rövidebb hónapban kivett szabadság miatt, rosszabbul járhat a dolgozó. A távolléti díj új számítása január óta kötelező, ám sok szakember egyelőre tanácstalanul áll a szabályozás előtt.

Az adószakértő szerint egy munkavállaló adott hónapban akár hat órányi munkabérének megfelelő összegtől is eleshet az új díjszámítás miatt.

Rosszabbul járhatnak a munkavállalók az új szabadságdíj számítás miatt – vélekednek egyöntetűen az adószakértők. A Munka Törvénykönyvének egy változása ugyanis megszüntette az átlagkereset fogalmát, s helyette bevezette a távolléti díjat szabadságolás esetén.

"Ha az előző hónapok átlagát tekintve alapul vettük a munkabért, kijött, hogy valaki havonta keresett százezer forintot, azt osztottuk el a ledolgozott órák számával, mármint az óradíjasok és a teljesítménybéresek esetében. Megkaptuk, hogy mennyi óra után jár a szabadság, majd azt az összeget fizették ki neki" – mondta Kocsis Ferenc adószakértő.

Az osztószám miatt lehetnek galibák a bérezésben, melyet a nyolc órában és alkalmazottként foglalkoztatottak szabadsága esetén kell kiszámolni. "Eddig 168 órával osztottunk átlagban, most pedig 174 órával osztunk egy bruttó bért. Így hat órával kevesebb munkára jutó bér fog kijönni a szabadság ideje alatt" – tette hozzá az adószakértő.

Így, ha a dolgozó például: februárban megy szabadságra, könnyen rosszabbul járhat, mintha mondjuk januárban vette volna ki a napjait. Minél nagyobb a munkavállaló bére, annál nagyobb a különbség a hónaptól és a távollét hosszától függően, annál nagyobb lehet az eltérés két hónap fizetése között – egészítette ki az eddig elmondottakat Kocsis Ferenc.

"Abban az esetben, ha a minimálbért osztottuk vissza óradíjra, akkor ilyen esetben nem érné el a minimálbér szintet az órára vetített díja. Nem is értem a törvényhozó szándékát, ez már megint egy olyan törvény, amely nagyon nehezen követhető, és nem az életről szól".

Vagyis, ha a szabályokat betartja a munkaadó, nemcsak dolgozóját rövidíti meg, hanem saját magát is bajba sodorja. Hiszen könnyen eleshet a munkavállaló a bérminimumtól is.

Somogy TV/Pannon TV