Baranya megyében véget ért a tavaszi földárverés

Gazdaság

A „Földet a gazdáknak!” program keretében – az őszi földárverések folytatásaként – Baranya megyében is további, a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó földrészletek értékesítésére került sor márciusban. A három hektár feletti földterületekre ezúttal négy alkalommal, összesen hét árverési napon licitálhattak az érdeklődők.

A tavaszi árverési időszak március 1-jén indult, az utolsó árverési napot pedig március 30-án tartották Baranyában. A meghirdetett hét árverési napon 182 db, összesen több mint 2830 hektárnyi, 45 245 aranykorona-értékű földterületre lehetett licitálni.

 

A licitek során kialakult vételárakat összesítve végül több, mint 2,6 milliárd forintért keltek el a baranyai földek. A legtöbbet – 183,3 millió forintot – egy, a siklósi járásban, Cún közelében található földterületért fizettek. A komlói járásban, Szalatnak környékén azonban volt olyan föld is, amely a kikiáltási ár közel négyszereséért, 85 millió forintért talált gazdára.

 

A márciusi árverésekre összesen 157 fő árverésre jogosult regisztrált. A lefolytatott 182 árverésből 110 volt sikeres, 72 esetben az árverés eredménytelen maradt. Március 1-je és 3-a között azokra a földterületekre licitálhattak a gazdák, amelyek ősszel nem keltek el, ezért mindenképpen jelentős eredmény, hogy a 107 db ismételten meghirdetett ingatlan közül ezúttal 58-at megvásároltak.

 

A tavaszi árverések megszervezésében és lebonyolításában a Kormányhivatal részéről 43 munkatárs vett részt, árverésvezetőként, jegyzőkönyvvezetőként, regisztrációs munkatársként, koordinátorként, illetve információs munkatársként.

 

Összességében elmondható, hogy Baranya megyében ezúttal is zökkenőmentesen zajlottak a licitek, és sikeresen zárult a tavaszi árverési időszak.

 

(Baranya Megyei Kormányhivatal)