Biztos jövő vár a Zsolnay Gyárra

Gazdaság

Egy évtized bizonytalansága és csődveszélye után Pécs olyan megfelelő befektetőt talált a Zsolnay Porcelánmanufaktúrára, aki olyan komoly garanciákat adott a város számára, amelyet eddig soha senki a Zsolnay történetében.

Hosszú évek, csaknem egy évtized bizonytalansága, csődveszélye, kálváriája után az új pécsi városvezetésnek határozott célja volt, hogy megmentse és biztonságba helyezze a híres Zsolnay Gyárat. A Zsolnay olyan értéke Pécsnek, amely gondoskodást, védelmet és odafigyelést igényel, ezért olyan befektetőre volt és van szüksége, amely hosszút távú stratégiában, értékmentésben és bővítésben gondolkodik.

"Évek óta azon dolgozunk, hogy megfelelő partnert találjunk, aki képes hosszútávon működtetni Pécs büszkeségét, a Gyárat. Most megtaláltuk, a befektetőnek köszönhetően biztos jövő vár a Zsolnayra" – olvasható Pécs MJV lapunknak eljuttatott közleményében.

Az új tulajdonosnak  számos szempontnak meg kell felelnie:  biztosítania kell a gyár hosszútávú működését, a gyárnak és a termelésnek Pécsett kell maradnia. Emellett fontos szempont, hogy az új partner személye biztosítsa új piacok megszerzését.

A Zsolnay értékesítésére meghírdetett kiírásra egyetlen pályázat érkezett. A pályázónak most 180 millió forintot kell fizetnie a részvényekért a szerződés aláírását követő öt napon belül. A svájci üzletember vállalta, hogy ha ezt elmulasztja, a szerződés érvényét veszti.

A befektető vállalta továbbá, 500 millió forintos tőkejuttatást biztosít a Zsolnaynak, az összegből 200 millió forintra visszavonhatatlan bankgaranciát, 300 millió forintra pedig készfizető kezességet nyújt. Ha ezeket nem határidőre teljesíti, szintén érvénytelenné válik a megállapodás.

A tárgyalások során a városnak sikerült elérnie, hogy a befektetőnek az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem 2015-ig, hanem már jövő őszig, öt részletben kell ráfordítania a gyárra ezt félmilliárdot: Idén március 31-ig 100 millió, május 31-ig még 50 millió, és augusztus 31-ig további 150 millió forintot. Jövőre pedig május 31-ig 100 millió és szeptember 30-ig további 100 millió forint tőkejuttatást kell biztosítania.

A rangos svájci óragyárak tulajdonosaként is ismert Bachar Najari Magyarországon elsősorban luxusórák kereskedelmével foglalkozik.

Szír származású, svájci állampolgárságú, de önmagát részben magyarnak valló, a nyelvet kiválóan beszélő üzletember Budapesten szerzett építészmérnöki diplomát. A Zsolnay többségi részvénypakettjének megvásárlásával elsődleges terve a Zsolnay-porcelán régi rangjának visszaszerzése

Pécs MJV/Pannon Krónika