NMHH: nőtt a kábeltévé- és IPTV-előfizetők száma decemberben

Gazdaság

A műsorterjesztők előfizetőinek 63,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat tavaly decemberben, a digitális előfizetéseken belül 820 ezerről 836 ezerre (28,4 százalékról 28,7 százalékra) nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden az MTI-vel.

Az NMHH havi televíziós gyorsjelentése az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 88 százalékát fedi le a 11 legnagyobb szolgáltató önkéntes adatszolgáltatása alapján. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,2 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

A vezeték nélküli, jellemzően műholdas szolgáltatást 918 ezren vették igénybe decemberben, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 83 ezer előfizetője volt a hónap végén. A vezeték nélküli előfizetések részesedése decemberben 34,4 százalékra emelkedett, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 36,8 százalékra csökkent.

A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, részesedése 26,7 százalék. Második a DIGI, amelynek piaci részesedése 23,2 százalék, a harmadik a Magyar Telekom 22,9 százalékkal.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetés közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 1 millió 907 ezer volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1 millió 82 ezerről 1 millió 71 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 27,8 százalék, második helyen a Magyar Telekom van 20,2 százalékkal, ezt követi a DIGI 17,7 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése 35,6 százalék, majd a Magyar Telekom következik 29,1 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése 24,3 százalék.

MTI/Pannon Krónika