Tartja a betervezett napi menetrendet a zöldhulladék járat

Gazdaság

A BIOKOM Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a kihelyezett hulladékot a 2017. február 1-jétől érvényben lévő menetrendben meghatározott szállítási napokon viszi el a szolgáltató.

A zöldhulladékból kihelyezhető megengedett mennyiség 80 liter. Nagyobb mennyiségű zöldhulladék – amelyet nem a szállítás napján helyeznek ki – az egész évben hétfőtől szombatig 7–15 óra között nyitva tartó hulladékudvarokba is beszállítható.

Ugyanakkor a szolgáltató arra is felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy – amennyiben a hulladék az edénybe nem fér bele – ne hordják azt a gyűjtőszigetekre.

A másik gyakori probléma, hogy ürítéskor, mozgatáskor megsérülnek vagy eltörnek az edények. Gyakran előfordul a túltömörített, túlsúlyos edények sérülése. Az edények az évek alatt elöregednek, a téli fagyos időszakban könnyebben törnek.
Az edénysérülés bejelenthető a szolgáltatónál, személyesen az ügyfélszolgálaton, telefonon, levélben vagy e-mailben. A bejelentéskor meg kell adni a település nevét, a tulajdonos címét, az edény méretét és típusát.

A beérkező panaszokat a szolgáltató kivizsgálja, és amennyiben a társaság részére felróható okból történt a sérülés a BIOKOM Nkft. gondoskodik a hulladékgyűjtő edény javításáról, illetve amennyiben szükséges, annak cseréjéről.
A hulladékgyűjtő edények térítéses javítását rendszeresen végzi a szolgáltató, társasházak megrendelésére, jellemzően a 770, illetve az 1100 literes méretű edényeken.

A BIOKOM folyamatosan fejleszti és igyekszik kiterjeszteni a szolgáltatást, a tervek szerint a magyarürögi és a donátusi területeken a közeljövőben várható a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer bővítése, az ezzel kapcsolatos előkészítő munka már megkezdődött.
A legfrissebb adatok szerint Pécsett, a lakosság által termelt és a szolgáltató által begyűjtött hulladék – beleértve a hulladékudvarokat is – mennyisége tavaly elérte a 45 ezer tonnát. Ennek fele újrahasznosításra kerül, részben anyagában dolgozzák fel újra, illetve a kommunális hulladékból tüzelőanyagot állítanak elő.

A begyűjtött zöldhulladékból komposzt készül, amelyet részben a város közterületeinek gondozása során használnak fel, részben pedig értékesítik a lakosság felé. A legújabb akciójuk keretében október 5-től a pécsi hulladékudvarokban vásárolhatják meg az érdeklődők a zsákokba csomagolt zöld komposztot, az eredeti 505 forint/zsák helyett mindössze 300 forintért.