Új orvosi rendelők lesznek Pécsett

Gazdaság

Önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők újulhatnak meg Pécsett, illetve egy új háziorvosi centrum épül a közeljövőben, Uránvárosban. A beruházások forrása megvan, a munkák előkészítése, tervezése már meg is kezdődött.

Az elmúlt időszakban jelentős források érkeztek-érkeznek a pécsi egészségügy fejlesztésére: elég csak arra gondolni, hogy megújult a Lánc utcai rendelőintézet, majd a 400 ágyas klinikai tömb, felépült az onkológiai központ, immár új helyen működik a pécsi háziorvosi ügyelet, és javában épül már Kertváros új központi rendelőintézete. A közeljövőben emellett megkezdődhet a gyermekklinika felújítása és gyermeksürgősségi központtal történő bővítése.

A tervek szerint a Kőrösi Csoma Sándor utca 1/1. szám alatt egy új háziorvosirendelő-komplexumot alakítanak ki, erre összesen 234 milliós támogatáshoz jutott a város. Itt egy helyen, korszerű körülmények között fogadhatja majd a betegeket 3 gyermekorvosi rendelő, melyek iskolaorvosi ellátást is biztosítanak, valamint 11 védőnői szolgálati egység.

A város már korábban is komoly összegeket költött háziorvosi, illetve gyermekháziorvosi rendelők felújítására, a közelmúltban pedig újabb beruházások nyertek forrást. A friss program során a B utcában, a Mázsaház utcában, a Pázsit utcában, a Zengő utcában, a Bittner Alajos utcában, a Mikszáth Kálmán utcában és a Bor utcában lesznek modernizációk, illetve van, ahol új rendelő épül. Erre összesen 690 millió forintos támogatást kapott a város, a munkák várhatóan 2018-ban indulhatnak el a tervezés, engedélyeztetés után.

– 2010 óta tudatos program folyik a pécsi egészségügy fejlesztésére, amelynek több eredménye már jól látható – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere. – Azonban nemcsak az épületek modernizációja a célunk, hanem a kormányzattal közösen az orvosok, egészségügyi dolgozók megbecsülése is.

Az alpolgármester kiemelte, a kormány az egészségügyi béremeléssel segíti az ágazatban dolgozókat, míg a város többek között az orvosok iparűzési adójának megszüntetésével, az ügyeleti járandóságok emelésével járult ehhez hozzá. Pécs ugyanakkor más módon is figyel az orvosokra, egészségügyben dolgozókra: a közelmúltban készült el az egység, ahol az ügyeletes orvosok, sofőrök tudnak kulturált helyen pihenni, ha nem érkezik éppen hívás.