Újabb több milliárd forint értékű pályázat a baranyai emberek foglalkoztatásáért

Gazdaság

Ezer új munkahely, több mint 2,6 milliárd forint – valódi munkaerő-piaci igényekre alapozott képzési és munkahely-teremtési lehetőséget biztosít az, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott pályázat, melyet a Kormányhivatal és a Baranya Megyei Önkormányzat közösen valósít meg. Ilyen nagyságrendű szakmai és társadalmi együttműködésre eddig nem volt példa a megyében.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, a pályázatban vázolt szövetkezés legfontosabb célja Baranya megye gazdaságának fejlesztése, ezáltal a foglalkoztatottság növelése. Ebben a Kormányhivatal és az Önkormányzat legfontosabb partnerei a térség nagy munkáltatói lesznek, akik nélkül nem lehet sikeres ez az elképzelés.

– A célunk, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 1000 munkahely jöjjön létre. Az ehhez rendelkezésre álló összeg több, mint 2,6 milliárd forint. Ez a költségvetés lehetővé teszi az eredményes megvalósítást, de sok múlik azon, hogy szakmailag is sikerül-e jól felépíteni a programot. Ennek érdekében az elmúlt héten jártuk végig a megyét: öt helyszínen, 10 járás munkaadóival, önkormányzatok, intézmények vezetőivel, vállalkozókkal találkoztunk, hogy javaslatokat, véleményeket kérjünk tőlük. Szeretnénk, ha az általuk megfogalmazott igények, elképzelések beépülnének a programba – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A megyei önkormányzat szerepe jelentős a programban, hiszen látja a fejlesztéseket, amelyek megvalósulhatnak, így össze lehet hangolni a munkaerő-piaci igényeket. Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy egy korábbi hasonló program segített a mostani előkészítésében: 2 konferencia és 4 workshop keretében sikerült megszólítani a szakemberi kört. Emellett aktualizálták a képzési és foglalkoztatási stratégiát, elkészítették az elhelyezkedési szándéktérképet, valamint megyei vállalkozói igényfelmérést is készítettek.

– A megyei önkormányzatoknál a TOP keretében 127 pályázat írásánál tartunk, azt már látjuk, hogy a gazdaságélénkítő programnak milyen munkaerőigényei vannak, és mit igényel az intézményi struktúra. Az ipari csarnokok létesítése gépészeti végzettséggel rendelkező embereket, az óvodák, bölcsődék létesítése óvodapedagógusokat, a fejlesztéseket indító vállalkozások speciális, egyedi képzettségű munkaerőt várnak. A mi feladatunk többek közt a vállalkozói igények felmérése, hiszen a potenciális beruházók döntik el, hogy milyen képzettségű emberekre van szükségük.

A Baranya Megyei Kormányhivatal, mint konzorciumi partner adja a foglalkoztatási célok megvalósításának szakmai hátterét, segíti az álláskeresők programba vonását, biztosítja a képzésüket, támogatja az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérésüket. A programban – munkaerő-piaci mentorok alkalmazásával – személyre szabott szolgáltatások révén is segítik az álláskeresők felkészítését, munkába helyezését. A projekt összköltségének több, mint 70%-át a célcsoport támogatására fordítják, mely többek között képzési, bér- és járuléktámogatás, illetve utazási költségtérítés formájában jelenik meg. A Baranya Megyei Önkormányzat a paktumirodát működteti, amely a programot koordinálja.