Az ötperces sorozatoké a jövő – tévészériák internetre szabva

Jegyzet

Akár hazai websorozat-robbanás előtt is állhatunk, sokan azonban azt sem tudják, hogy önálló műfajról van szó. Ez az általában néhány perces, lényegre törő internetes irányzat Amerikából indult a kilencvenes években. Hazánkban a MAB című thrillersorozat az egyik úttörője.

Napjaink Magyarországa nehezen képes megérteni a webes sorozatok velejét, mert míg a
tévében sugárzott szériák sémáját már ismerjük: "ülj le, nézd végig és izgulj, sírj vagy nevess", addig a netes szériákkal még csak ismerkedünk, ha egyáltalán hozzájutunk.

Mindez persze nem meglepő, hiszen társadalmunk legfiatalabb képviselői sem a webes sorozatokon, mindinkább a hagyományos, tévés, negyvenperces sorozatokon nevelkedtek (ki ne ismerné Dr. House-t, a Lost-ot, az Így jártam anyátokkal-t és társait?). Persze egy hagyományos sorozat hagyományos marad akkor is, ha történetesen a netről töltöttük le epizódjait. A webes sorozat fölénye tehát nem az online nézhetőségében rejlik. Sőt. Ahogyan az új média számtalan szelete (pl. a Facebook, a videómegosztók, a blogok stb.), ez a műfaj is az internet adta interaktivitás lehetőségét használja ki: a szócsőbe ezen túl nem csak a film alkotói beszélhetnek.

Ki ne ismerné a végsőkig cinikus, ámde vérprofi doktort?

Mi, nézők is aktív részeseivé válunk a mű köré épült közösségi térnek – ezáltal valósul meg a többirányú kommunikáció, melyre a klasszikus televíziózás sosem volt alkalmas. Lájkolhatjuk, megoszthatjuk, kommentálhatjuk, sőt alakíthatjuk is a sztorit, mindezt bármikor, tehát időtől függetlenül tehetjük. Egy-egy epizód 5-10 perces, így egy rövid kávészünetben, a taxiban, este fáradtan haza érve is megnézhetjük (egyébként ez a fajta szabadság teszi kifejezetten szerethető műfajjá). Rövidsége miatt sajátossága, hogy gyakran kívánkoznak bele hatásvadász jelenetek, melyek oda ragasztják a nézőt a számítógép elé.

A websorozat amerikai találmány, hazájában lassan már két évtizede működő irányzat,
nálunk még csak gyerekcipőben jár. Ennek ellenére van szerencsém bemutatni egy magyar
siker sztorit, egy olyan websorozatot, mely talán az első ilyenforma próbálkozás hazánkban.


Videó megtekintése a Youtube-on

A MAB ajánlója

Horgas Ádám: MAB című thrillersorozata nálam mindent vitt: a történet egy bérházban
játszódik, ahol egyetlen éjszaka alatt majdnem mindenki meghal. A ház lakói álmukban
küzdenek az életükért. A szövevényes, mégis roppant izgalmas történet tökéletesen
beosztva, epizódról-epizódra sodort magával, a rövid részek pedig mindvégig megőrizték
a figyelmemet.

Pillanatfelvétel a sorozatból (Almási Sándor és Hirtling István)

Horgas Ádám alaposan ügyelt arra, hogy a műfaj szabta ösvényen tartsa a művet: az esemény kellően szapora, a drámai fordulatok pedig minden részben akkor és ott hatnak, amikor és ahol kell. A jeleneteket aláfestő hanghatások és zenék remekül érvényesültek, bár (és ez legyen a sorozat egyetlen problémája) voltak olyan momentumok, ahol túlzottnak és fölöslegesnek éreztem őket. A magyar sorozatokra manapság jellemző gyatra színészi teljesítményt itt élő és megkapó játék váltja, ez különösen igaz Botos Éva főszereplő alakítására. A sorozatban egyébként több ismert színész kapott még szerepet: többek között Almási Sándor, Bánsági Ildikó, Hirtling István és Mertz Tibor.

A 16 részes szériát bárki megtekintheti az interneten, az alkotók Youtube csatornáján, természetesen ingyen.

Lukács Ottó