Hová jut Fiala János, a messziről jött ember?

Jegyzet

Rajongóknak és talán a neves újságíró ellendrukkereinek is öröm, legalábbis érdekes hír volt Fiala János közelmúltbeli televíziós visszatérése. A messziről jött ember címmel elindított műsor azonban visszás érzéseket szül és sok kérdést felvet…

A produkciónak a Magyar ATV ad helyet minden héten, a nézők január 10-én láthatták a második adást. A cím beszédes, a műsorvezető szerepe, hogy messziről jött emberként mit sem tudva vagy sejtve a magyar valóságról tájékozódjon.

Sokan örülnek a legendás újságíró képernyős visszatérésének

A műsor felépítése nagyon egyszerű: az első felében (25 percben) három meghívott vendégét Fiala János „messziről jött emberként” faggatja a közelmúlt – az elmúlt 10-15 évben megtörtént politikai eseményekről, s azok főszereplőiről.

Az egyik vendég mindig egy olyan közéleti szereplő, aki már aktívan nem politizál, a vendégeket Fiala „egyeskének”, „ketteskének” és „hármaskának” nevezi. (A legutóbbi adás vendégének, Gulyás József volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőnek azért annyira nem tetszett ez az ötlet, így azt kérte Fialától, nevezze máshogy, ne ketteskének. Végül az „ön” megszólítási formában egyeztek meg.) E kórházakban ismert „szlenget” a műsorvezető feltehetőleg azért vezette be az adásban, hogy ezzel is szimbolizálja: olyan átlagemberek megnyilvánulásaira kíváncsi, akiknek előélete, élettörténete, habitusa, motivációja teljesen érdektelen, csupán anonim véleményformálók.

Már ebben a blokkban feltűnik Fiala jellegzetes kérdezési stílusa, a kérdések sora egy logikai sorba illeszthető, de kissé zaklatott.

Fiala János: Ki volt itt már megkaraktergyilkolva vagy próbálkoztak már meg vele?
Ön: Ugye ez, ennek már a tulajdonképpen a…
F. J.: Az egy pontosan körbeírható dolog, hogy mi a karaktergyilkosság?

Mindez még nem is volna felróható, sőt, talán a műsor javát szolgálhatná, hiszen nincs annál unalmasabb, mint amikor egy átlagos kérdésre hosszan lamentál az interjúalany. Fiala azonban sajnos időnként kiesik – az amúgy nagyon is nehéz – szerepéből, és elszólja magát:

Egyeske: Például Horn Gyulát is annak idején… Nagyon régen volt. Horn Gyulát ne vegyük elő!
Hármaska: Ő a pufajkájával…
Fiala J.: Az egy kabát?

"Egyeske", "ketteske" és "hármaska", tehát a vendégek ("ketteske" ezúttal "ön" lett)

Egy messziről jött ember nem igazán tudja, mert nem is tudhatja, hogy a pufajka bizony egy kabát, s azt végképp még csak nem is sejtheti, kik voltak a pufajkások. A műsor második felében szintén egy-egy politikust ismerhetünk meg közelebbről. Ebben a bő félórában Fiala János már nem messziről jött ember, teljesen hagyományos módon készít interjút.

A január 10-i adásban Fiala János Molnár Gyulával, a főváros XI. kerületének volt polgármesterével beszélgetett. A változatos, bár kicsit talán túl hosszú (egyetlen vágóképpel vagy akár csak bejátszott fotóval sem gazdagított) interjúból sok mindent megtudhattunk többek között a politikus motivációjáról, életpályájáról, az MSZP-n belüli harcokról, a kerületet érintő ingatlanügyletekről. Szóvá lehetne tenni – talán nem túl lényeges –, hogy a Magyar ATV országos csatorna, hazánk lakosságának 4/5-e vidéken él, éppen ezért talán túlzottan is sok szó esett a XI. kerület ügyes-bajos dolgairól.

Molnár Gyula jól állta Fiala ostromát – igaz, a riporter ezúttal kevéssé volt rámenős

Tehát összefoglalva a január 10-i műsor két, egymástól teljesen független részből épült fel. A két epizódot mindössze az kötötte össze, hogy az első etap vége felé a műsorvezető Molnár Gyuláról kezdte kérdezni három vendégét, akikhez negyedikként – minő meglepetés – maga a politikus is csatlakozott egy rövid időre. „(…) A cél ugyanis nem más, mint hogy meglássuk a végén (…) mi az, ami fennmarad az emlékezet rostáján” – fogalmazott Fiala János a műsor felvezető szövegében.

Nos, ez a cél egyelőre nem sikerült. Az első részben közismert és általános információk dömpingje hangzott el, folyamatosan a felszínen maradva, a második rész pedig akár egy önálló műsor lehetett volna a már említett hiányosságok korrigálásával. Amennyire örömteli, hogy az egyik legkitűnőbb hazai újságíró visszatért a képernyőre, új műsora éppen annyira a helyét keresi még. Annyit már tudunk, hogy ebben a szerepében Fiala János messziről jött ember. No de igyekezete, tehetsége merre viszi majd? Hová jut? Ez még a jövő kérdése.

Gerner András