12. Honvéd Téri Napok

Közélet

Szeptember 29-től október 1-ig rendezik meg az idei kertvárosi őszköszöntő ünnepet, azaz a 12. Honvéd Téri Napokat. A régi kertvárosi dzsemborin fellép a Szélkiáltó, de játékos, érdekes programokban sem lesz hiány.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg Régi Kertváros hagyományos őszköszöntő ünnepét, a Honvéd téri napokat. Az ingyenes programsorozat szeptember 29-től október 1-ig tart, az pedig garantált, hogy a városrész lakói és a rendezvény iránt érdeklődők nem fognak unatkozni.

A kertvárosi minifesztivál szeptember 29-én 17 órakor kezdődik, a Reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából tart érdekes előadást Bertalan János a Pécsi Kulturális Központ Tolsztoj utcában található Apáczai Közösségi Házában. Az irodalmi témájú kávéházi programot egy reformációval kapcsolatos kiállítás kíséri.

Szeptember 30-án, szintén az Apáczai Közösségi Házban kezdődik a napi program 10 órakor, a „Közösségi házak és közösségeik” című szakmai konferencia második évadának megnyitójával. Este 19 órakor a Régi Kertvárosban található Szent Erzsébet templomban rendeznek hangversenyt. A Mátyás Kamarakórust Kunváriné Okos Ilona vezényli majd.

Október 1-jén, a Honvéd Téri Napok utolsó, de legmozgalmasabb napján délelőtt a gyermekeké lesz a főszerep, a kicsiket ugyanis 10.30-kor Dékány Ágnes bábművész és a Bábkoffer Társulat várja egy vidám előadással. Délután 14 órától a téren légvár, trambulin, Teddy Maci Kórház, lufihajtogatás, gokart, rekeszmászás és sebtetkó-készítés indul, szóval a gyerkőcöknek lesz bőven programjuk! Ráadásul a városi kisvonat is beindul, a térről indulva 15 órától 17.30-ig járja majd a városrész utcáit (a vonatozás ingyenes). A Csorba Győző Könyvtár Honvéd téren található kertvárosi fiókkönyvtárában is egész nap gyerekprogramokat tartanak majd, a könyvtárban kap helyet mesekuckó (10.00-12.00), játszóház és retró könyvvásár is (14.00-18.00).

Az október elsejei programokat Csizi Péter országgyűlési képviselő nyitja meg 14 órakor, a megnyitón az ANK Majorette csoportja és az Ércbányász Koncert-fúvószenekar működik közre. Csizi Péter beszéde után 14.30-tól egy kis folklór-összeállításba tekinthetnek be Régi Kertváros lakói, érkezik a Pogányi Menyecskekórus és a Pogányi Német Nemzetiségi Népdalkör énekes műsora. A muffinsütő verseny 16 órai eredményhirdetése után 16.30-kor táncos produkciók következnek, jön a T-Dance tánccsoport és az Apáczai Breakdance társulat! Harcművészeti bemutatóra is sor kerül, 17.30-kor a Wing Tsun Kung-fu Gyermek Önvédelmi Csoportjának tagjai mutatják meg, hogy mit tudnak. A minifesztiválon mindemellett kitelepült borkóstoló, kézműves műhelyek várják a kreatívabbakat, lesz babasarok és Manó Mozgó torna, jön a MosolyManó és a KÉK Egyesület játszóháza is. A nap fénypontja pedig minden bizonnyal a 18 órakor kezdődő „Himnusz a borhoz” című Szélkiáltó koncert lesz.