A bazilika tornyai az adventi gyertyák

Közélet

Pécsi a világ talán legnagyobb adventi koszorúja. A székesegyház négy tornyának díszvilágítása ugyanis az adventi koszorú gyertyáit formázza.

Tavaly láthatták először a pécsiek és az ide látogató turisták, milyen is a világ talán legnagyobb adventi koszorúja. Mivel a bazilika díszvilágítása ezt lehetővé teszi, a négy torony pedig szinte kínálta magát, hogy az adventi koszorú négy gyertyájává változzon, átalakították a fényeket. Advent első vasárnapján idén is lilába borult az egyik torony, majd szép sorban követi a többi. (Advent harmadik vasárnapja viszont az öröm vasárnapja a liturgia szerint, a katolikus templomokban ekkor a koszorú rózsaszín gyertyáját gyújtják meg, a bazilika harmadik tornya is rózsaszín fényt kap majd.)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pécsi bazilika négy tornya a világ legnagyobb adventi koszorúja, hiszen a bazilika méretei imponálóak: a tornyok 60 méter magasak, a székesegyház hossza 70, szélessége 22 méter. Ráadásul nem csak Magyarországon, de a világban is kevés olyan templom akad, amelyiknek éppen négy tornya van, így kiválóan alkalmas egy adventi koszorú “megszemélyesítésére”.

Talán kevesen tudják, hogy a pécsi bazilikának a középkorban egy ideig csak két tornya volt, a keleti rész tornyait az építkezés egy következő szakaszában, a XII. században húzták fel – most örülhetünk, hogy az akkori építők nem maradtak a kéttornyos változatnál.