A pécsi pedagógusok a hallgatók mellé álltak

Közélet

A Hallgatói Hálózat közleményben tudatta: nem hátrálnak meg. A pécsi diákok tizenhárom pontból álló petíciója a legnépszerűbb bejegyzés Orbán Viktor Facebook-oldalán.

Többek között méltányos, az érdekeltek bevonásával kialakított tandíjrendszert, a hallgatói szerződés jelenlegi formájának eltörlését, és a forráskivonások leállítását követeli a pécsi Hallgatói Hálózat Orbán Viktor Facebook oldalán közzétett, tizenhárom pontból álló bejegyzésében. A pécsi hallgatók tiltakoznak a támogatott egyetemi férőhelyek önkényes, központi szétosztása ellen.

Ahogy mondják, elfogadhatatlan, ha a kormány megszünteti olyan szakok finanszírozását, amelyek tandíjmentessége elengedhetetlen lenne.

A tanárok mellettük állnak

"Ha a felsőoktatásban pont a később jobb kereseti lehetőséget biztosító képzési formák állami támogatása szűnik meg, a hátrányos helyzetű családok képtelenek lesznek felemelkedni" – mondja Nagy Erzsébet, a pécsi PDSZ ügyvivője. A pedagógus a Pannon Televízió Nézőpont című műsorának adott interjút, ahol elmondta: jelenleg olyan irányba mozdul a közoktatás és a felsőoktatás egésze, mely nem szolgálja az esélyegyenlőséget, és kiszolgáltatott helyzetet teremt.

Pécsett is több alkalommal demonstráltak a hallgatók az elmúlt időszakban

A diákok azonban nagyon ügyesen megfogalmazzák véleményüket, és ezt profi módon meg is jelenítik a sajtóban, valamint az interneten. Dicséretet érdemelnek, a pedagógus szakszervezet pedig mellettük áll – teszi hozzá Nagy Erzsébet.

Megalapozott reformra volna szükség

Megkérdeztük a hallgatói önkormányzat egyik volt tagját. Nikolett üdvözölte a szakszervezet egyetértését, és Nagy Erzsébet szavait alátámasztva elmondta, hogy az állami támogatás fontos feltétele a nehéz sorsú tanulók kiugrásának, az olyan családok felemelkedésének, ahol a familiáris háttér nem engedheti meg a költségtérítés, az arra esetlegesen felvett hitel törlesztő részleteinek folyamatos fizetését, pláne ha ezek a hallgatók távol tanulnak otthonuktól.

A felsőoktatás szakmailag megalapozott reformjára lenne szükség a diákok, tanárok, szülők és iskolafenntartók bevonásával – mondja Nikolett, szerinte ez jelenthet reális megoldást. Egy hasonló reform ugyanis – sok más fontos kérdésre adott válasza mellett - megválaszolná a felsőoktatás finanszírozását érintő kérdéseket is.

Lassan egy hónapos huzavona

Minden december ötödikén kezdődött, amikor a parlament elfogadta a drasztikus keretszám csökkentésről szóló előterjesztést. December ezután a diáktüntetésektől volt hangos: Pécs mellett Budapesten, Szegeden, Szolnokon, Nyíregyházán és sok más nagyvárosban demonstráltak a gimnazisták és egyetemisták.

Transzparens az egyik pécsi megmozduláson 

A fővárosban tizedikén, Pécsett tizenharmadikán vonultak először utcára a diákok, városunkban aznap elsősorban a középiskolások mozdultak meg. A keretszámok ügyében meghátrált a kormány, december tizenhatodikán jelentették be a keretszám-rendszer eltörlését, a hallgatói szerződés mellett azonban kitartottak a döntéshozók.

A hallgatói felháborodás ennek ellenére nem csillapodott, országosan folytatódtak a demonstrációk, és tartanak még ma is: a pécsi HaHa január harmadikán közleményben tudatta, hogy az újévben újult erővel viszik tovább elképzeléseiket.

Lukács Ottó