A pedagógusok jogaiért küzd az LMP

Közélet

"Hónapok óta folyik a küzdelem a pedagógusokat jogszerűen megillető kereset kiegészítések kifizetéséért, amely alól a városvezetés igencsak sajátos jogértelmezéssel kíván kibújni" – fogalmaz a párt közleménye.

Az írás így folytatódik: "Az LMP pécsi csoportja szerint felháborító és elfogadhatatlan az a végtelen cinizmus, amellyel fideszes városvezetés városunk pedagógusait meg kívánja fosztani az őket megillető jogoktól.

A pedagógusok már nyári táboroztatásért eleve több hetes vagy akár hónapos késéssel kapták meg a fizetésüket. Már ez is elég lenne a felháborodáshoz (szóvá is tettük!), de ez még csak a kezdet volt. Hamarosan kiderült, hogy számos iskolában az intézmény vezetés forrás híján kénytelen a táboroztatásért járó megbízási díjakat a kiemelt munkavégzésért járó kereset kiegészítésre rendelt forrásokból kifizetni.

Miután több ízben jeleztük, hogy mindez nem felel meg a jogszabályi rendelkezéseknek és a jogalkotó szándékának sem - hiszen a kiemelt munkavégzésért járó kereset kiegészítés célja nem az elvégzett munka díjazása, hanem a jól elvégzett munka utólagos (a fizetésen túlmenő) elismerése és jutalmazása - dr. Kóbor József önkormányzati képviselőnk a közgyűlés november 15-ei ülésén interpellációt intézett Páva Zsolt polgármesterhez, aki válaszában ígéretet is tett a kiemelt munkavégzésért járó kereset kiegészítések kifizetésével kapcsolatos anomáliák rendezésére. Ehhez képest semmi nem történt. Ekkor Kóbor József ismét kérdéssel fordult a Polgármesterhez, amelyben a polgármester közgyűlésen tett ígéretére hivatkozva azt kívánta megtudni, hogy a helyzet rendezése érdekében mikor és milyen konkrét lépéseket szándékozik tenni, valamint azt, hogy mikorra várható a kiemelt munkavégzésért járó kereset kiegészítések kifizetése. A válasz világos volt. Polgármester úr nem kíván lépéseket tenni az ügy érdekében, ugyanis teljesen jogszerűnek találja a fenti eljárást. Álláspontunk szerint a polgármester ebben téved.

Arcpirítónak tartjuk, hogy mindössze 3-3,5 millió forintot nem akar kifizetni a városvezetés a pedagógusainknak, miközben telik például a tanácsadói szerződésekre.

Arra kérjük a pécsieket, hogy 2012. december 12-én 17:00-kor jöjjenek el a Baranya megyei Szakszervezetek Akcióegysége által a közoktatási intézmények és az abban dolgozók helyzetének rendezése érdekében, az ANK köré szervezett csendes gyertyás demonstrációra, amelyen mindannyian szolidaritásunkat fejezzük ki a közoktatásban dolgozó, a kormány intézkedései által az utóbbi 2 évben igencsak meghurcolt pedagógusokkal és más dolgozókkal.

Mi pedig folytatjuk a küzdelmet a városháza falai között, és amennyiben nem vezet eredményre azon kívül is. Minden jogszerű eszközt meg fogunk ragadni annak érdekében, hogy az önkormányzat előteremtse a kifizetésekhez és egyúttal a jogszerű állapot helyreállításához szükséges forrásokat".

forrás: LMP Pécs