Azokra emlékeztek, akik életüket adták a szabadságért

Közélet

Azokra emlékeztek, azokat ünnepelték október 23-án a pécsi ’48-as téren, akik kivívták szabadságunkat az elnyomó erőkkel szemben. Ahogy a megemlékezésen Csizi Péter országgyűlési képviselő fogalmazott, a legnagyobb értéküket adták a mi szabadságunkért, az életüket.

Az idei ’56-os emléknapon sem maradhatott el a ’48-as téren megrendezett hagyományos pécsi koszorúzás. Az ünnepi megemlékezésre hétfő délután került sor a pécsi politikai pártok, szervezetek képviselői, valamint az ’56 pécsi eseményeit megélt helyiek és az esemény iránt érdeklődők körében.

Az eseményen az ’56-os hősök emlékműve előtt koszorút helyezett el számos városi és megyei szervezet, társulás, valamint párt is. Az önkormányzat emlékkoszorúját Őri László alpolgármester és Lovász István főjegyző helyezte el a szobornál, őket követték Pécs országgyűlési képviselői: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Csizi Péter.

Csizi Péter a koszorúzást követően lapunknak elmondta: minden év október 23-án Magyarország egyszerre ünnepel és emlékezik. Azokra emlékezünk, azokat ünnepeljük, akik kivívták szabadságunkat az elnyomó erőkkel szemben – emelte ki.

– Hatvanegy évvel ezelőtt az országban a tömeg jelentette az erőt, melyben aki részt vett, aki ott volt ’56 eseményeinél, az ma hősnek tekinthető. Nekünk pécsieknek látható és láthatatlan hőseink is vannak, gondoljunk csak a Mecseki Láthatatlanok tetteire. Ők fegyvert fogtak mások szabadságáért, a mi szabadságunkért. A legnagyobb értéküket adták a mi szabadságunkért: az életüket – mondta Csizi Péter.

Kiemelte, hogy nagyon sok a hasonlóság ’56 és korunk Magyarországa között.

– A nagyhatalmak ’56-ban is meg akarták mondani, hogy mi hogyan éljünk. Akkor is azzal zsaroltak minket, hogy komoly retorziói lesznek annak, ha mi ellenállunk nekik. Akkor is voltak olyanok, akik saját céljaik érdekében összeálltak idegen erőkkel és idegen hatalmakkal. De ’56-ban is győzött az összefogás és bízom benne, hogy a magyar hősöknek, a szabadság népének az ereje jelenünkben is hasonló összefogást eredményez, hiszen csak így tudunk tenni a korunk nehézségei ellen – fogalmazott Pécs országgyűlési képviselője.

Az emléknapot a tervek szerint egy táncos-énekes, fényfestéssel kísért műsor követte volna, mely a rossz idő miatt nem valósulhatott meg. Az idei pécsi ’56-os emléknapot így a Kodály Központban rendezett ünnepi koncert zárta, melyen fellépett Sebestyén Márta is.