Börtönt szorgalmaznak az állatvédők az állatkínzókra

Közélet

Autója után kötötte és egy kilométer át húzta kutyáját egy férfi Somogyban. Az elmúlt hónapokban több hasonló állatkínzás is történt a környéken. Az állatvédők szerint visszatartó ereje lenne, ha az elkövetőket – élve a törvény adta lehetőséggel – letöltendő börtönbüntetésre ítélnék.

Már boldogan ugat a kéthelyi telep őrző kutyája, akit a napokban kínzott meg az ott dolgozó biztonsági őr. A férfi az ebet a kocsija mögé kötötte, és egy kilométeren át vonszolta. Az állat kisebb sérülésekkel megúszta a történteket.

Az eset nem egyedi, egy lovat baltával ütötte gazdája, egy macskának ragasztóval nyúzták le szőrét. Egy fajtiszta németjuhászt pedig a napokban lőttek agyon. Az állatvédők mindennap találkoznak hasonlóval, de azt mondják, a kínzások nagy részéről, nem tud hatóság.

"Sokan nem is tudják, hogy mi az, ami miatt és hol kell feljelentést tenni. Sok esetben nekem van nagyon rossz tapasztalatom. Például ha az autóból kirakják a kutyát, az nem állatkínzás, mert mindennapos dolog" – fogalmaz Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke.

A civil szervezet vezetője épp a napokban készül feljelentést tenni egy ügyben. A kegyetlen gazdik ugyanis még tisztességesen meghalni sem hagyták a kutyát – meséli Boncz Edit: "Bejelentést kaptunk az egyik zártkerti övezetből, hogy az egyik háznál van két kutya, az egyik fekszik a kerítés tövében és hörög. Tehát ő már régóta beteg volt, ezt látták az ott élők, próbáltak is beszélni a tulajdonosokkal, akik elutasítottak minden ilyen tanácsot és segítséget. Tehát a kutya már haldoklott, és semmit nem tettek".

Az egyesület a daganatos kutya életét már nem tudta megmenteni, így elvitték és elaltatták a szerencsétlen állatot - meséli Boncz Edit.

Az állatkínzás 2004 óta bűncselekmény. "Két év szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény, amely olyan indokolatlan bántalmazás vagy olyan bánásmód tanúsítás történik az állattal szemben, amely alkalmas arra, hogy maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozzon" – fogalmaz Tóthné Dr. Végh Andrea bíró.

A háziállatok elűzése, az orvvadászat és halászat is bűncselekménynek minősül. Az állatkínzásokat sokszor a hatóság fedezi fel. "Közigazgatási eljárás keretében vizsgáljuk az adott ügyet, és amennyiben a hivatal megállapítja a bűncselekmény gyanúját, akkor hivatalból átteszi az ügyet, illetve feljelentést tesz a rendőrségen" – fejti ki a SMKH részéről Dr. Tóth Szabolcs.

Az állatvédők úgy vélik, a gazdák tudatlansága és önzősége vezet az állatkínzásig. Szerintük visszatartó erőt jelentene, ha letöltendő börtönbüntetésre ítélnék az elkövetőket.

Somogy TV/Pannon TV