Képzési termet alakított ki a BAT Pécsi Dohánygyár a Pécsi Tudományegyetemen

Közélet

Képzési termet alakított ki a British American Tobacco Pécsi Dohánygyár Kft. a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, ahol a hallgatók gyakorlati oktatás során megismerkedhetnek az üzemben zajló munkával, hogy később azt élesben hasznosíthassák a diploma megszerzését követően.

Új laborral gazdagodott a PTE műszaki kara. A dohánygyárral született megállapodás jegyében kiegészítő képzés indul az egyetemen a villamosmérnök alapképzésen belül. A hallgatók gyakorlati jellegű oktatása később jól hasznosítható lesz a BAT pécsi üzemében és minőségi munkaerőt jelent a helyi gazdaság terén.

Marius Ursulescu, BAT közép-kelet európai termelési igazgatója az eseményen arról beszélt, hogy baranyai megyeszékhelyen működő BAT-üzem az elmúlt 25 év alatt helyi termelő cégből tényleges exportvállalattá nőtt.

Az egység az idén mintegy 150 embert vett fel, és az év végén 800 ember ad munkát – ismertette az igazgató, aki szerint a termelékenység növeléséhez és a hatékonyság fenntartásához jó minőségű munkaerőre van szükség.

A képzési terem a tudás bővítése mellett a készségek alkalmazására is lehetőséget biztosít – mondta. Belina Tamás, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szervezeti készségfejlesztési vezetője az MTI érdeklődésére ismertette: a képzési terem egy folyamatirányítási nyelvezetre (PLC) fókuszál, a berendezése Siemens PLC-kből, számítógépekből és a szükséges szoftverekből áll. A képzés gyengeáramú villamosmérnök hallgatók számára választható kurzus keretében érhető el.

Csizi Péter, országgyűlési képviselő az eseményen kiemelte: a BAT Péccsel és a magyar kormánnyal kötött stratégai partnerség keretében bizalmat szavazott a baranyai megyeszékhelynek.

Az elmúlt három évben új telephely létrehozásáról, új munkaerő felvételéről és új piaci szegmensek kiszolgálásáról döntöttek – emlékeztetett. A képzés kapcsán rámutatott: Magyarországon és Európában jelenleg az egyik legnagyobb érték, ha egy gyár könnyedén jut jó minőségű, szakképzett munkavállalókhoz. A PTE képes kiszolgálni a piac igényeit, és az éppen aktuális problémákra határozott gyors választ adni – emelte ki.