Kisebb utcák is megújulnak az egymilliárdos pécsi programban

Közélet

Jelentős program indulhat el várhatóan tavasszal, amely révén a Mecsekoldal és a belváros közötti dugók mérséklődhetnek: új tehermentesítő út épül a Petőfi utca-Kodály utcai körforgalomnál, és megújul a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye. A milliárdos programnak ugyanakkor van még egy fontos eleme: kisebb utcák felújítására is jut forrás.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta a közelmúltban, hogy a város egyik legnagyobb problémája az utak állapota, e helyzet legfőbb oka, hogy az előző évtizedekben a korábbi városvezetések nem fordítottak elég pénzt és figyelmet erre a kérdésre. Emellett a gépkocsik száma is növekedett Pécsett, ezt a jelenlegi úthálózat nem tudja kezelni – most a két problémát egyszerre próbálja megoldani az önkormányzat. A Mecsekoldalban mintegy 25 ezren élnek, de a munka, az iskola a város más részeihez köti őket, így folyamatos a mozgás, ami torlódáshoz, dugókhoz vezet.

A városvezetés már korábban meg akarta oldani ezt a kérdést, uniós pénzt azonban erre nem kaphatott Pécs, így a kormányhoz fordultak, a Miniszterelnökség keretéből több mint 1 milliárd forintot kapott a város. Ebből a pénzből a Kodály-Petőfi utcai körforgalom egy újabb ággal bővül, innen egy közel 400 méteres szakaszon új út épül a Bálicsi útig, emellett a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyének számító Surányi-Angster-Magaslati utat is felújítják.

Sőt, itt előtte a közműcégek is rekonstrukciókat végeznek-végeztek, hogy egy vezetékhiba miatt a későbbiekben lehetőleg ne kelljen felbontani majd a friss burkolatot.

Csizi Péter kiemelte, a városvezetés a szakmával egyeztetve olyan programot dolgozott ki, amelyben a nagyobb építéseket kiegészítik fontos közlekedési felújítások és a források függvényében kisebb utcák rendbetétele is. A lakossági jelzések és a szakértők véleménye alapján most első ütemben hat pécsi utca újulhat meg, ezt a kérdést a napokban az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága is megtárgyalta.

Az előterjesztés szerint így a Kopács, a Homokvölgy, a Losonc, a Babits Mihály, a Rakéta és a Bártfa utcába vonulhatnak fel a munkagépek. Tudni kell, hogy a mintegy 60 milliós részprogram keretében nem kátyúzást végeznek majd, hanem átfogó felújítás indul. Csizi Péter azt is hangsúlyozta, ez a hat utca csak az első ütem, természetesen további felújításokat is indítanak a közeljövőben.

Ahogy korábban már komolyabb útfelújítások le is zajlottak: csak a közelmúltra figyelve érdemes megemlíteni az Ungvár utcában lezajlott vagy éppen a kovácstelepi beruházásokat.