Kormányzati megállapodás: Pécs a jövő építésére kapott lehetőséget

Közélet

Pécs leszámolhat a múlttal, az elrugaszkodásra, a jövő építésére kapott lehetőséget. Így summázható Pécs polgármestere és két országgyűlési képviselője szerint az a megállapodás, amelyet a város a kormánnyal kötött és amelynek értelmében 9,5 milliárd forintot biztosít a kabinet – minderről kedden újságíróknak beszéltek.

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta: „Az ismert okok miatt hónapokkal ezelőtt vezetésemmel kezdtünk el tárgyalni a kormánnyal; s a kabinet, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is úgy látta, hogy a helyzetet egymaga Pécs akkor képes megoldani, amennyiben a kormányzat még az eddigieknél is komolyabb partnerséget kínál. A közös cél mindvégig egy olyan megállapodás létrejötte volt, amely esélyt kínál a múlttal való végleges leszámolásra, egyúttal az elrugaszkodásra és a jövő építésére.”

Hoppál Péter országgyűlési képviselő kifejtette: „Többek között a szocialisták által elherdált buszok pótlása, a ránk hagyott hitelek törlesztése, az elhibázott beruházások – mint az Expo Center – miatt nem volt meg a kellő stabilitás a város költségvetésében. Mindezt immár egy, a múltat feltáró, általam vezetett bizottság is vizsgálja.”

Páva Zsolt polgármester hozzátette: „A képviselők közbenjárásával kormányzati szinten sikeres megállapodást tudtunk tető alá hozni, ezt a minket kritizálóknak is el kell ismerniük. Ennek keretében a kormány a város rendelkezésére bocsát 9,5 milliárd forintot, amivel teljesen konszolidálható a büdzsé, és lehetőség lesz a következő időszakban az építkezésre is. Mindez ugyanakkor nem jöhetett volna létre, hogyha a polgármester, a képviselők – akik rendkívüli módon kiálltak a városért a tárgyalások során – és a kormány nincsenek teljes összhangban.”

„Ez nem ajándék, de nem is azt kértünk” – tette hozzá a polgármester. „Három éven belül visszatérítendő támogatás biztosításával komoly lehetőséghez jutott Pécs, amiért nyilvánvalóan elvárja a kormány, hogy a legszigorúbb gazdálkodást folytassuk, továbbvigyük azt az ésszerűsítést, amit már korábban is megtettünk, és most szeptemberben is elindítottunk. Nem piaci pénzintézet lesz a számlavezetőnk, hanem az a Magyar Államkincstár, amelyre a polgárok legszívesebben rábízzák a pénzüket azzal, hogy államkötvényeket vásárolnak. Elfogadtuk, hogy mindezek fejében az államnak fedezetet adunk a városi vagyontárgyak formájában, illetve azt is elfogadtuk, hogy a kincstár munkatársa folyamatosan segítségünkre legyen a gazdálkodásunk során. A város jövőjéről van szó, ez a tét. Biztonság és kiegyensúlyozottság – ezeket és a lehető legerősebb garanciát kapja így Pécs az államkincstár segítségével. Az önkormányzat feladataira a jövőben is lesz forrás, de ha ennek elosztásában, szabályozásában segítségünkre lesz az állam, az hozzájárul a stabilitáshoz.”

Csizi Péter elmondta: „Egyfajta példa is lehet majd az, hogy a kincstárhoz fordul egy önkormányzat, hiszen a legnagyobb biztonságot szavatolja az állam, ha segít a költségvetés végrehajtásában, a számlakezelésében, a professzionális gazdálkodásban.”

„Nyilvánvaló volt, hogy csak közösen tudjuk új pályára állítani Pécset. A kormány számára is egyértelmű volt, hogy a ránk hagyott örökség miatt, nem pedig a magunk hibájából kell tárgyalásokat folytatnunk. A kormányhoz is azért fordultunk, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetre és a jövő építésére, az elrugaszkodásra egyetlen összetett megoldásban működjön együtt. A megállapodás a kabinet és a városvezetés közös szándékát tükrözi, közösen kialakított intézkedésekkel.” – mondta Hoppál Péter.

„Megismertettük a kormánnyal a város helyzetét és azt, hogy milyen összefüggés van a szocialista városvezetések ténykedése és a jelenlegi pénzügyi helyzet között, így vettük sorra a lehetőségeket. Nagyon röviden, e szerződésnek köszönhetően megvalósul a kettős cél: Pécs leszámolhat a múlttal és építheti a jövőjét.” – folytatta Csizi Péter.

Páva Zsolt végezetül elmondta: „Lelke rajta, amit a baloldal tett a várossal, az inkább kellő szerénységre inti őket. Mostantól csak a pécsiek közös jövőjéről vagyunk hajlandóak beszélni, minket az vezérel, hogy a jövőt nyerjük meg, ne a múltat. A két képviselőtársam így gondolkodott és közösen kidolgoztuk, miként állítsuk pályára a várost. A pécsiek értékelni fogják az erőfeszítéseket. Ne legyenek kétségeink. A következő évek gazdálkodásai szigorúak lesznek, ahogyan az idei is az volt, de mindezt a szigorúságot – ahogy azt be is bizonyítottuk ebben az évben is – nem a pécsi polgárok rovására fogjuk betartani.”