Különleges filmbemutató – HIV-pozitív vendéggel

Közélet

Utolsó alkalommal gyűltek össze ebben a szemeszterben a PTE ÁOK Filmklub vendégei november 28-án. A filmbemutatón most is világhírű alkotást tekinthetett meg a nagyérdemű, azonban az estet a vetítést megelőző beszélgetés tette igazán különlegessé.

A filmklubban ezúttal Jonathan Demme Philadelphia című filmje forgott, amelyben olyan világsztárok játékát csodálhattuk meg, mint Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas és Jason Robards. Mielőtt elmerültünk a parádés szereposztás, a kiváló forgatókönyv, a szívbemarkoló zene miatt világhírűvé vált mű élvezetében, a szervezők a témához kapcsolódó beszélgetésre hívták a mozirajongókat.

A vetítés előtt egy órán át egy HIV-pozitív nagymama, Márta mesélt életéről a közönségnek. Nem monológ volt ez, hanem nagyon is interaktív fórum, a részvevők közhelyektől mentes, érdekes kérdéseket tettek fel a hölgynek, aki készségesen, lényegre törő pontossággal és egyedülálló őszinteséggel válaszolt a felvetésekre.

Az előadó szerint a HIV-pozitív emberek nem sajnálatra, hanem befogadásra, megértésre vágynak

Márta 25 évet élt le férjével, akitől két gyermeke született, emellett a férfi korábbi házasságából származó két gyermekét is sajátjaként neveli. „Ajándékként adta a sors, hogy belehalt a betegségébe” – fogalmazott férjéről Márta. Ez elsőre kissé erős kijelentésnek tűnik, azonban a tényekhez hozzátartozik, hogy az asszony férjétől kapta el a fertőző kórt, a férfi pedig házasságon kívüli kapcsolatban szerezte a szörnyű betegséget.

Betegség? Márta szerint nem az, csak állapot. A nem hétköznapi elszántsággal, akarat- és lelkierővel rendelkező nagymama pedagógus, és hosszabb ideje prevenciós munkát végez. Frissen fertőzötteknek igyekszik segíteni, elsősorban nőkkel foglalkozik. Úgy véli, saját példájával, az általa átélt élményekkel könnyen elfogadják, hitelesnek tartják. Számos helyszínre jár előadásokat, interaktív beszélgetéseket tartani, így az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatóihoz vagy az orvostanhallgatókhoz.

Bár felületesen, nézőként szemlélve Márta derűs, életvidám embernek tűnik, nem tagadja, akadnak lelki mélypontok számára. Nagy terhet jelentett neki, hogy gyermekeivel elfogadtassa, ne haragudjanak apjukra, emellett rendetlenségre hajlamos természetét is meg kellett zaboláznia betegsége – állapota – miatt (például a gyógyszerei meghatározott időben történő beszedése érdekében).

A HIV-pozitív emberek megítélése társadalmi szinten negatívnak mondható, azonban Mártának nem származtak ebből konfliktusai, megalázó élményei. Baráti kapcsolatai megmaradtak, sőt, „állapota” miatt még bővült is bizalmas ismerőseinek köre. Nem tartja magát áldozatnak, hiszen ugyanolyan, mint a többi HIV-fertőzött. „A lényeg az, hogy miként kezeljük állapotunkat” – mondja Márta, aki szerint az érintettek felfogása, tenni akarása a döntő szempont.

A közönség mindvégig lelkesen figyelt, szinte egy pisszenést sem lehetett hallani

Egyelőre a világon mindössze egyetlen gyógyult HIV-pozitív embert tartanak számon. Az illető leukémiás (is) volt, majd a csontvelő-átültetés során olyan donortól kapott segítséget, aki hibás génekkel rendelkezett. E gének viszont megakadályozzák a HIV-vírus továbbterjedését, kifejlődését, így a beteg azóta is tünetmentes. Sajnos nem örülhetünk azonban, ez egyedi eset, bekövetkezési valószínűsége végletesen csekély, ráadásul ilyen műtétre senkit, tehát egyetlen potenciális donort sem lehet rákényszeríteni.

A beszélgetésen szó esett még a prevenció helyzetéről: Márta szerint sajnos a szűkös források mellett problémát jelent, hogy a felhasználható pénzeszközöket nem a megfelelő célokra költik. Rossz hír, hogy megszüntették a Magyar Nemzeti AIDS Bizottságot, valamint az anonim szűrések dotációját is.

Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a HIV-fertőzés szempontjából a homoszexuális férfiak a legveszélyeztetettebbek, emellett a gondozás alatt álló HIV-pozitív nőknek nagy eséllyel egészséges babájuk születik – persze megfelelő orvosi felügyelettel és szülési körülményekkel. Márta két fontos üzenetet intézett a jelenlévőkhöz: egyrészt nem félni kell a HIV-pozitív emberektől és ettől a betegségtől, csak óvatosnak kell lenni a szexuális életben. A nagymama hozzátette még: ezeket az embereket nem sajnálatra vágynak, hanem elfogadásra.

A lebilincselő, változatos és lelkileg is sokat adó beszélgetést tapssal zárta a közönség, majd a részvevők a PTE ÁOK Elméleti Tömb I-es előadójában megtekintették a Philadelphia című filmet. Radánovics-Nagy Dániel által vezetett filmklub a szorgalmi időszakban kínál színvonalas kikapcsolódási lehetőséget minden érdeklődőnek. Az elmúlt néhány hónapban a közönség láthatta a Számkivetett, a Halálsoron, az Amerikai szépség című alkotásokat, vagy éppen a Tót-család kalandjaival ismerkedhetett meg Fábry Zoltán Isten hozta, Őrnagy úr! című filmje segítségével.

A filmklub vezetője jövőre beszélgetésekkel szeretné izgalmasabbá tenni a vetítéseket 

Radánovics-Nagy Dániel (képünkön) lapunknak elmondta: a vizsgaidőszakban – elsősorban a hallgatók elfoglaltságai miatt – nem lesz több vetítés, de 2013 tavaszi szemeszterében ismét várják a filmek szerelmeseit. A tervek szerint 10 moziest lesz a nyári vizsgaidőszakig, és a klub vezetője azt szeretné, ha a vetítések után a nagyérdemű nem széledne szét a szélrózsa minden irányába, hanem a részvevők valóban klubszerűen eszmét tudnának cserélni a látottakról. Ehhez még keresik a megfelelő helyszínt. Az esteken természetesen bárki részt vehet, előzetes regisztráció és belépődíj befizetése nélkül.

Gerner András