Magnus Aircraft - PTE együttműködés

Közélet

Együttműködési megállapodást írt alá a repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem, melynek eredményeképp több repüléssel, repülőgépekkel kapcsolatos új duális képzést indítanak majd az egyetemen.

Mérnökök képzésében és közös kutatásokban, innovációkban látja a jövőt a Pécs-Pogány Repülőtéren hamarosan gyárat építő Magnus és a Pécsi Tudományegyetem, akiknek vezetői együttműködési megállapodást kötöttek szerdán.

A repülőgépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Magnus Aircraft Zrt. hamarosan 5,1 milliárd forintos beruházással – mint arról beszámoltunk – új üzemet épít fel a Pécs-Pogány Repülőtéren, a teljes mértékben magyar fejlesztésű kisgépeket készítő vállalkozás azonban nem csak a várossal fog össze, hanem a Pécsi Tudományegyetemre is számítanak. Ennek jeleként szerdán az egyetemen együttműködési megállapodást írtak alá a PTE vezetői és a Magnus igazgatói, akik a kooperáció részleteit is ismertették.

A szerződést Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója, Bódis József, az egyetem rektora és Jenei Zoltán, az PTE kancellára hitelesítette. A rektor a stratégiai összefogásról úgy fogalmazott, a PTE régóta elkötelezett az oktatás mellett a kutatás, fejlesztés, az innováció iránt is. Küldetésüknek tekintik, hogy a városban partnerként segítsék a vállalkozások megtelepedését és fejlődését, ezért örömteli, hogy a fél éve elkezdett közös tervezés a Magnus szakembereivel mára a megállapodáshoz ért.

Boros László vezérigazgató arról beszélt, hogy a repülőgépgyártónál tisztában vannak a fejlesztés fontosságával, ezért a repülőtéren felépítendő 2000 négyzetméteres üzem mellett egy olyan épület is helyet kap, ahol a kutatás-fejlesztési munka zajlik majd.

Az egyetemmel első lépcsőben duális képzést terveznek, amely már jövő áprilisban, az üzem tervezett nyitásakor gyakorlati képzési helyet biztosít a diákoknak. Első sorban a PTE műszaki karának mérnökhallgatóit várják, de a természettudományi kar vegyész kutatóinak is szánnak szerepet a repülőgépgyártás kompozit anyagainak fejlesztésében.