Menedék: közösség, szellemi alapú kikapcsolódás fiataloknak

Közélet

Felsővámház u. 27. Mindössze egy cím, azonban sok embernek lényegesen több ennél: közösségi hely, találkozási pont, mérték, szellemi műhely.

Tavasszal a pécsi sajtó nem egyszer foglalkozott a ZION Pécs ügyével. A Zenész Ifjúsági Otthon 2009-ben két fő céllal jött létre. Az egyik a pécsi könnyűzenei élet támogatása volt, mégpedig tehetségkutató programokkal, próbatermi, felvételi, illetve neves zenekarok előtti fellépési lehetőségek biztosításával. A másik pedig az, hogy a ZION igazi közösségi helyszínné váljon, nemcsak a szórakozás terén.

Mindez meg is valósult, a fiatalokat számos lehetőség – többek között ifiklub, drámafoglalkozás, színházi csoport – várta, és a látogatottság folyamatosan növekedett. 2012 tavaszára azonban a fenntartáshoz, épületfelújításhoz szükséges pénzügyi források megteremtése mind nehezebbé vált. Igaz, a ZION „főhadiszállása” kreatív (önkéntes) munkákkal, festéssel csinosabb lett, sajnos a kiköltözést – a szükséges anyagiak híján – nem lehetett elkerülni.

Szerencsére a szomorú fejlemények nem szegték a lelkes aktivisták kedvét. A ZION-ban már működő kitűnő együttműködésre építve a Felsővámház u. 27. szám alatti épületben három civil szervezet – az Emberség Erejével Alapítvány, a ZöFi Pécs és a Menedék Ifjúsági Egyesület – összefogásával közösségi helyszínt üzemeltetnek június eleje óta.

Amikor az új helyszínt kerestük, az volt a célunk, hogy ne legyünk messze a belvárostól, s az új hely mégis inkább a keleti városrészhez essen közelebb” – mondja Tasnádi Zsófia, a Menedék Ifjúsági Klub vezetője. „Mindemellett nem feledkeztünk meg a keleti városrészben élő, célcsoportunkhoz tartozó fiatalokról, ezért egy kis helyiséget bérelünk ott is. A Felsővámház utcai házra egy volt ZION-ba járó ismerősünk hívta fel a figyelmünket. Szerencsére a tulajdonos nagyon rugalmas volt, így igen kedvező feltételekkel sikerült megállapodnunk öt évre a bérletről, és a tevékenységünket is tudjuk folytatni”.

Az ügyességi versenytől a fesztiváli kitelepülésekig

A Menedék célja, hogy a fiataloknak olyan alternatív kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket nyújtson, amelyben a szellemi töltekezés, a kreativitás minél jobb kihasználása áll. A tizenévesek számára tematikus klubokat szerveznek, s emellett szeretnék, ha az idősebb korosztály (főiskolások, egyetemisták, huszonévesek) is alkalmanként szívesen betérnének a Felsővámház utcai „főhadiszállásra”.

A felvételek a júniusi megnyitón készültek (további képek a fotóra kattintva)

A júniusi megnyitás óta volt már (a teljesség igénye nélkül) Ország-Város Bajnokság, EB focivetítéssel összekötött kreatív partiszendvics készítés, s 2011 után idén is megrendezték a City Adventure tájékozódási, stratégiai, ügyességi és logikai feladatokat tartalmazó városi csapatversenyt.

A Menedék csapata nyáron minden nagyobb fesztiválra kitelepült. A Zöld Fiatalokkal a Szegedi Ifjúsági Napokon, s többek között a Fishing on Orfűn, a Rockmaratonon nyújtottak értékes időtöltési lehetőséget a fesztiválozó fiatalok számára. Idén másodszor rendezték meg a Keleti Város Race névű nagyszabású programot, valamint 2012 októberében-novemberében egymás után négy szombaton a Menedék lelkes fiatal önkéntesei kizarándokoltak a György-telepre, hogy közösen a Máltai Szeretetszolgálattal színes programokat, élményeket nyújtsanak a helyi fiataloknak.

A Csaba utcában a Menedék önkéntesei színes programokat kínáltak az érdeklődőknek

A Menedék Élet-Tér Napok szintén a keleti városrész nehéz körülmények között élő fiataljait szólította meg. A kitelepülés helyszíne először a Csaba utca, másodszor a Magtár utca volt, ahol játékos programokkal, ékszerkészítéssel, varrással, kézműveskedéssel, zenével és mesemondással örvendeztették meg a gyerekeket. A Menedék tevékenysége átlépi a megyehatárokat: önkéntesei a barcsi kistérségben általános iskolások számára tartottak társadalmi integrációs és érzékenyítő foglalkozásokat.

A Gyárvárosban, a volt ZION-nal szemben működik a MIKII, vagyis a Menedék Ifjúsági Klub és Információs iroda, amely minden hétköznap várja a betérő, játszani, szórakozni vágyó gyerekeket.

A változás hangja: új lehetőség nyilvánosságra vágyó helyi zenészeknek

Tokai Dalma még a ZION korábbi, Zsolnay úti helyszínén kapcsolódott be az ifiklub munkájába. A hetente megrendezett összejöveteleken konstruktív programokat nyújtottak a környékbeli hátrányos helyzetű fiataloknak.

A ZION-ban, majd a Menedékben annyira közvetlen, családias légkörre leltem, amely nagyon vonzónak bizonyult számomra. Az a célunk, hogy a fiatalok otthon érezzék magukat nálunk, ezt szolgálják a programjaink” – fogalmaz Dalma, aki idén pszichológus végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. „A klub működtetésében részvevő emberek különböző korosztályt és szakirányt képviselnek, de jól összerázódtunk itt, könnyen megtaláljuk a közös hangot. Remélem, olyan szakmai rutint szerezhetek, amelyet később hasznosítani tudok majd az életben”.

A Keleti Város Race programjának fénypontját a csapatos autóépítés, majd a járművek kipróbálása jelentette (a kocsiversenyt a Zsolnay Negyedben rendezték meg)

Feladat bőven akad jelenleg is a Menedékben ténykedő embereknek. A 2012 novemberében indult Screaming for Change – A változás hangja! nevű programsorozat fő célja, hogy fiatal, pécsi vagy Pécs környéki zenészeket ösztönözzön társadalmi mondanivalójú dalok megírására. A kezdeményezésben részvevő zenekarok dalait a közeljövőben CD-re rögzítik, majd a hanghordozót limitált példányszámban kiadják. A Screaming for Change – A változás hangja! jövőre – a nyár elején – fesztivállal zárul országosan ismert, illetőleg a Menedék programsorozatában támogatott zenekarok fellépésével.

Gerner András