Nem lesz pécsi villamos egyelőre

Közélet

Ülésezett a pécsi közgyűlés. Az iskolai takarítás kiszervezése is szerepelt a csütörtöki közgyűlés napirendjén, és egyelőre eldőlt, hogy nem jár majd újra villamos Pécs utcáin.

Az LMP képviselője nem érti, miért kell külsős céggel végeztetni az iskolai takarítást. Keresztes Lóránt azt mondja, a városvezető koalíció csak arról beszélt, hogyan kell kiírni a közbeszerzést. Holott arról kellett volna szólnia a döntésnek, hogy számítások alapján hoznak egy felelős döntést. Ráadásul kérdéses, mi lesz a ma még közalkalmazottként dolgozó takarítókkal. Hogyan veszi át őket a külsős cég és egyáltalán mindenkinek megmarad-e a munkája.

Vizsgálatok, számítások előzték meg az iskolai takarítás kiszervezését – mondja a város alpolgármestere. Nagy Csaba azt mondja, az Elszámolóháznál vannak azok a dokumentumok, amikre alapozva kezdeményezték a takarítás kiszervezését. Eddig három, a közbeszerzés lezárása után egy cég végezheti a takarítást Pécs iskoláiban. Ettől olcsóbb és hatékonyabb működést vár az önkormányzat. 100 ezer négyzetméternyi terület tisztán tartását kell elvégeznie a nyertes cégnek. Ezért közel 383 millió forintot fizet a város 3 év alatt.

A kötött pályás közlekedés is szóba került a közgyűlésen. 750 millió forintot kapott a város, hogy a szükséges hatástanulmányokat, terveket elkészítse a pécsi kötött pályás közlekedés kiépítéséhez. Több képviselő is arra volt kíváncsi, mikor lesz már a tervekből kiépített hálózat. Attól tartanak ugyanis, hogy a tervek a fióknak készülnek. Hiszen az átépítések, változtatások miatt elavultak lesznek a tervek. Példaként a pécsi főpályaudvar rekonstrukcióját említette Keresztes Lóránt képviselő. Itt a MÁV indít beruházást a területen.

A tanulmányokból, tervekből kiderül, hogy 90 milliárd forintba kerülne a pécsi kötöttpályás közlekedés kialakítása. Ezt gazdaságilag nem tudja vállalni az ország, ezért más irányba fejleszt Pécs – mondja az alpolgármester.

Elektromos buszokkal, biogázzal üzemelő járművekkel látnák el a tömegközlekedést. Az úthálózatban buszsávokat, csomópontokat alakítanak majd ki, a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban, uniós források felhasználásával.

Így egyelőre eldőlt, hogy nem jár majd újra villamos Pécs utcáin a közeljövőben.

Pannonkrónika