Pécs közbiztonságát javítaná az MSZP

Közélet

A párt szerint a rendőrség nem elég: pénzre és polgárőrségre lenne szükség a tartós biztonságérzet fenntartásához.

Pécs közbiztonságának javítása érdekében intézkedéseket és törvénymódosítást szorgalmaz a pécsi MSZP. A szocialisták városi szervezete szerint a megyeszékhely önkormányzatának az eddigieknél erőteljesebben kell fellépnie a helyi közbiztonság javítása érdekében. A frakció a Páva Zsolt polgármester lányát ért támadással, illetve a közelmúltban megszaporodott bűncselekményekkel magyarázza álláspontját.

Pécsett 2010 után a kormányzat és a Fidesz a közbiztonság fenntartását kizárólag állami kézbe helyezte – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető a mai sajtótájékoztatón. A szocialisták szerint ma nincs olyan az önkormányzat által támogatott civil szerveződés, mely a bűnmegelőzést szolgálná. A rendőrség pedig önmagában nem elég – mondja a frakcióvezető.

Foto

Az ellenzéki politikus közölte, Pécs közbiztonságának javítása érdekében az MSZP intézkedéseket javasol. Ezeket hét pontban foglalták össze. Fontosnak tartják többek között azt, hogy a városvezetés különítsen el legalább 10 millió forintot bűnmegelőzésre, és kezdjen hozzá a pécsi polgárőr szervezetek megerősítéséhez.

Lényeges pontja még a párt javaslatcsomagjának a városi jelzőrendszer fejlesztése, így esett szó a biztonsági kamerákról. A párt szerint felkészült szakemberek, lehetőség szerint rendőrök figyeljék azokat, akik felismerik a bűncselekményeket és azonnal lépnek, ha arra szükség van. Törvénymódosítást kezdeményeznek a pártfogói felügyelet tevékenységének kiterjesztése és szigorítása érdekében is. Ezáltal elkerülhető lenne, hogy a többszörösen visszaeső bűnözök szabadon járjanak-keljenek a városban.

Frissítve!

A Fidesz délután közleményben reagált. Mint írják, az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége a rendőrség létszámának bővítésére. A pécsi térfigyelő kamerák számát azonban – biztonságtechnikai és rendészeti szakemberek bevonásával – bővítenék.

„Az új városvezetés ezért kezdte el a térfigyelő-kamerák nagy számú telepítését már 2010-ben, mert a célunk már akkor is az volt, hogy Pécs még biztonságosabb város lehessen, hogy a pécsiek, értékeik, valamint a közösség értékei is biztonságban legyenek.”

A közlemény kitér arra is, hogy a rendőrség pécsi bűnügyi statisztikái javulást mutatnak, lényegesen kevesebb a bűncselekmény, mint volt. Ennek ellenére egy város közbiztonsága olyan, amilyennek polgárai érzik – írják.

„Minden javaslatot, tervet, elképzelést köszönünk és komolyan veszünk, amely hozzájárul Pécs és a pécsiek biztonságának növeléséhez. Úgy hiszem, a pécsiek biztonsága nem lehet politikai vita tárgya, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy a városunkban nyugalom uralkodjon.”

Pannonkronika.hu