Tovább "nyújtózik" az egyetem nemzetközi szinten

Közélet

Megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány: számos területen összehangolják tevékenységüket a magyar kultúra védelme és ápolása érdekében.

Az együttműködési megállapodást Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, valamint a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bokor Béla látta el kézjegyével.

Bódis József és Bokor Béla kézfogása a szerződés aláírása után

Nagy öröm számomra, hogy végre eljött annak az ideje, hogy egy ilyen gyümölcsöző kapcsolatú együttműködésből dokumentum is születik” – hangsúlyozta köszöntőjében Bódis József, az egyetem rektora. Az aláírási ceremónián elhangzott, hogy az alapítvány örömmel működik együtt a határokon innen és túl mindazokkal a szervezetekkel, akik fontosnak tekintik a magyar kultúrát.

Bokor Béla elmondta, az egyetemmel való együttműködés azért is kiemelkedő jelentőségű a számukra, mert a hagyományőrzés terén elsősorban az egyetemistákra szeretnének koncentrálni. Ugyanakkor az együttműködést nem pusztán kulturális közegben szeretné az Alapítvány kamatoztatni: „Van dolgunk nem csak a kultúrában, de a környezetvédelemben, a gazdaságban, sőt még a turizmusban is” – tette hozzá az alapítvány elnöke.

A megállapodás keretében az Alapítvány és a PTE számos területen kívánja össze-hangolni tevékenységét a magyar kultúra védelme és ápolása érdekében, így többek között a kutatások, képzések és a rendezvényszervezés területén.

A kontraktus aláírását követően Bokor Béla az Alapítvány „Nemzetért Díját” adta át a PTE részére, melyet az egyetem első embere vett át. Az elnök elmondta, hogy „a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány első alkalommal alapított díjat, melyet a Pécsi Tudományegyetemnek ítélt oda az elmúlt évek hatékony, kiemelkedő munkájáért”.

forrás: PTE