Turisztikai fejlesztés, veszélyes fák kivágása

Közélet

Egy pályázat révén közel kétszáz négyzetméterrel bővítenék a Cella Septichora látogatóközpontot, így bemutathatóvá válna további két, korábban már feltárt, de visszatemetett sírkamra. A tervek összesen tíz, amúgy is kiöregedett és kivágásra, pótlásra ítélt fa kivágását tartalmazzák.

A nyáron született döntés arról, hogy a GINOP világörökségek turisztikai fejlesztésére vonatkozó pályázati felhívásán Pécs a Cella Septichora fejlesztésével, illetve egyéb a pécsi világörökséghez kapcsolódó beruházási elemekkel kapcsolatos, nettó kilencszázmillió forintos pályázatot nyújt be. Mint Őri László alpolgármester elmondta, a pályázat elkészült, és be is adták.

A projekt részeként a jelenlegi világörökségi látogatóközpontot bővítenék keleti irányba, közel kétszáz négyzetméternyi területtel, így az építmény komoly funkcionális, informatikai és vonzerőfejlesztésben részesülne. Ezzel lehetővé válna az is, hogy a korábban már feltárt, de visszatemetett két sírkamra is bemutathatóvá váljon.

– A tervek összesen tíz, amúgy is kiöregedett és kivágásra, pótlásra ítélt fa kivágását tartalmazzák – mondta el az alpolgármester. – Ezek egyébként közvetlenül a bemutatásra kerülő sírkamrák fölött találhatók, veszélyeztetve ezzel azok fennmaradását. Tekintettel arra, hogy ezek a sírkamrák ismertek voltak a világörökségi cím elnyerésekor, és világörökségi oltalom alatt állnak, mindent meg kell tennünk a fennmaradásuk érdekében.

A Sétatéren jelenleg mintegy száz fa található, többségük közel százéves gesztenye. Mint a helyszínen járva feltűnt, egy-két törzs már üreges, ezeket a korábbi években csavarokkal próbálták megerősíteni.

A beruházás más világörökségi részeket is érintene. Megújulna, teljesen új, vonzó megjelenést kapna a mauzóleum környezete, illetve az Apáca utca nyolc szám alatt található két sír is méltó módon kerülne bemutatásra. A projekt tervezett ütemezése szerint 2018 elején születhet döntés a pályázat támogatásáról.