Új férőhelyek a Tüzér utcai idősek otthonában

Közélet

A Tüzér utcai idősek otthonában a közeljövőben felújítanak és átalakítanak egy jelenleg nem lakott épületet, melynek köszönhetően 16 új férőhellyel bővül az intézmény.

Még idén megkezdődnek azoknak a munkálatoknak az előkészítése a Tüzér utcai idősek otthonában, melyeknek köszönhetően egy jelenleg nem lakott épületet újítanak majd fel. Az intézmény kertjében található „pavilonházak” egyikéről van szó, melyben a felújítást és átalakítást követően 16 tartós ellátásra szoruló idős pécsit tudnak majd elszállásolni. Így tehát az eddig 50 idősnek otthont adó intézményben 66-an élhetnek majd. Mindezt Őri László, Pécs alpolgármestere jelentette be az idősek otthonánál, ahol nemrég hét korszerűen kialakított új szobában szintén 16 nyugdíjas kapott új szálláshelyet.

A szerdai sajtótájékoztatón Őri László elmondta, a bővítésnek köszönhetően csökken azoknak a tartós ellátásra, ápolásra szoruló beteg időseknek a száma, akiknek több mint egy évet kell várniuk arra, hogy bekerülhessenek a Tüzér utcai, vagy a Zipernowsky utcai idősek otthonába. Jelenleg 50-en vannak ezen a várólistán, a bővítésnek köszönhetően ez a szám a harmadával fog csökkenni.

-Pécs megbecsüli idős polgárait és ez a fejlesztés is ennek a gondolatnak, eszmének a részeként indult el. Egyre több idős pécsi polgár keres meg minket azzal a kéréssel, hogy mivel nehéz számukra az egyedüli lét, és nincsenek olyanok az életükben, akik folyamatosan ápolni és segíteni tudnának nekik, ezért szeretnének bekerülni az intézményeink egyikébe. Mikor tehát férőhelyeket bővítünk az otthonokban, az időseknek segítünk, és természetesen tehermentesítjük is a pécsi családokat – mondta Őri László.

A városvezető kiemelte, hogy az idősek megbecsülése és tisztelete erkölcsi kötelessége a városvezetésnek, hiszen több évtizedes munkájukkal ők hozták létre, ők teremtették meg a városban mindazt, ami most körülveszi a pécsieket. Épp ezért az alpolgármester – mint mondta – bízik abban, hogy a férőhelybővítés nem csupán egyszeri alkalom lesz, és hogy a jövőben így az idősek gyorsabban tudnak majd bekerülni az intézményekbe.

A tervek szerint az épület és a hozzá tartozó infrastruktúra az év végére elkészül. A működési engedély megszerzése után,  várhatóan jövő tavasszal költözhetnek majd be az új lakók. A bővítése néhány milliós költségét a város és az intézmény közösen fedezi. A városvezető ehhez hozzátette, hogy a költségek minimalizálásának érdekében számítanak majd a közfoglalkoztatotti mintaprogramban résztvevőkre is, akik jó minőségben, költséghatékonyan dolgoztak megannyi korábbi városi felújítási munkák során is.