A Halálos tavasz a Pécsi Nemzeti Színházban

Kultúra

Február 8-án 19.00 órakor mutatják be a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában a Halálos tavasz című előadást Darabont Mikold és Oberfrank Pál főszereplésével. Zilahy Lajos regényét színpadra alkalmazta és az előadást rendezte: Esztergályos Károly Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló művész.

"Zilahy Lajosnak ez az első regénye. Tudjuk, mit jelent ez a nem egészen esztétikai kategóriának szánt megállapítás. Bátorságot és habozást, mámoros repülést és gyermekes bukdácsolást, túlzsúfoltságot és elnagyolást, igent és nemet, egyben, egyszerre” – írja Kárpáti Aurél a Nyugatban, 1922-ben. "Mámoros könyv, amelyben »mindennek« benne kell lennie, az első szerelemtől az utolsóig, minden gyönyörűségnek, kétségbeesésnek és lemondásnak. Az egész leegyszerűsített mese – két perzselő szerelem egymásba futása a végzetes kisiklás katasztrófájáig".

A regény jóval az első világháború előtt játszódik. A filmet 1939-ben forgatták, és 1936-ban játszódik. "Nincs szerepe az évszám oknak. Egy gazdag, gondtalan, csinos fiatalember, beleszeret egy gazdag, mi több előkelő és gazdag lányba, és minden más megszűnik körülöttük, ezután a világ, az élet csak a szerelmükről szól".

"Mi történik, ha ezeknek a szavaknak szűnik meg az értelme: gazdag... előkelő...? Mi történik akkor a világgal, az élettel, a szerelemmel? A színpadi változat a regény Monarchia-beli változatát az1949-ben játszódó változattal szembesíti. A szereplők úgy rohannak a szakadék felé, ahogy a gyík levágott farka mozog tovább. Még működnek a szófordulatok, a viselkedések. Még élnek a címek. Változatlanul próbálnak élni egy megszűnt világban, amiről ők még azt hiszik, átmenetileg szűnt meg... Egy »rendszerváltozás« természetrajza a szerelem felől nézve. A szeretők szemével..." - mondta el Esztergályos Károly rendező, Balázs Béla-díjas Érdemes és Kiváló művész.

PNSZ/Pannon Krónika