Auschwitz-rekviem Pécsett

Kultúra

Filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetéssel emlékeznek október 30-31-én a romák ellen elkövetett náci népirtásra Pécsen, az Apolló moziban.

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású európai kezdeményezés, melynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a romák ellen elkövetett náci népirtást a köztudatban a mai napig hallgatás és homály fedi. A huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódjával kapcsolatos tudatlanság lehetővé teszi és erősíti a romák elleni kirekesztést és üldöztetést a mai Európában. Ennek megváltozatására kíván a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat ösztönözni. Idén Budapesttel párhuzamosan, Szeged és Pécs is kapcsolódott a rendezvénysorozathoz.

Az Apolló moziban is több a témával kapcsolatos dokumentumfilm kerül levetítésre, október 30-31-én. Emellett egy helyi fotóművész, Rádóczy Bálint fotósorozatát tekinthetik meg a nézők, Pécs-Györgytelep lakóinak hétköznapjairól.

2012. október 30. (kedd), 18.00

Befejezetlen film (A Film Unfinished) német-izraeli dokumentumfilm, r: Yael hersonski, 2010, 88 perc

Náci propagandaanyagok szép számban készültek a második világháború idején, archív felvételek minduntalan felbukkannak történelmi és ismeretterjesztő dokumentumfilmekben. Ám ritkán használják fel azokat oly módon, hogy a nézőt a mozgókép és emlékezet viszonyának újragondolására késztessék. Yael Hersonski mindezidáig ismeretlen filmfelvételekre bukkant, amelyeket a német operatőrök 1942-ben, a varsói gettóban forgattak. A celluloidszalagon különböző módszerrel felvett (gyakran beállított, megrendezett, helyenként utcai életképeket a célnak megfelelő összefüggésbe ágyazó) jeleneteket látunk. Igazságtartalmukat a volt gettólakók naplójegyzetei, a túlélőkkel a felvételek megtekintése közben készített interjúk és az egyik német operatőr elbeszélése alapján mi magunk állapíthatjuk meg. A közönséget folyamatosan a hitelességről folytatott elmélkedésre ösztönző alkotás így éri el a legtöbbet, amire a mozi képes. Mélyen megrendíti nézőjét az emberi kiszolgáltatottságot végletekig fokozó eszköz hatalma és az azt rossz célra használók elvetemültsége.

2012. október 30. (kedd), 20.00

A nép ellenségei (Enemies of the People) angol-kambodzsai dokumentumfilm, r: Rob Lemkin, 2009, 93 perc

Közel kétmillió embert ölt meg a Vörös Khmer az 1970-es évek második felében Kambodzsában. Ezek között volt Thet Sambath édesapja és bátyja is; édesanyját házasságra kényszerítették egy Vörös Khmer tiszthez, ő a szülésbe halt bele. A fiatal újságíró a kilencvenes évek végén kezdett el beszélgetni a volt kivégzőkkel, és a gyilkos politika egyik fő értelmi szerzőjével, a Kettes Számú Testvérrel, Nuon Cseával. A „Gyilkos mezők” egykori hóhérai földművesek inkább felejtenének, de a halkszavú, udvarias, mégis hajthatatlan újságíró kérdéseinek nem tudnak ellenállni, megnyílnak. Tetteik felidézése közben a kamera az arcok apró rezdüléseit figyeli; ezek az elnyűtt, kemény arcok sok mindent elárulnak, de ők sem tudják a választ a legfőbb kérdésre: miért? Az egyetlen kifürkészhetetlen arc, az egyetlen, akitől valódi választ várhatunk, Pol Pot fő ideológusa, a nyolcvanas éveiben járó Noun Csea. Ez a beszélgetéssorozat a film legnagyobb újságírói húzása; legfeszültebb pillanatai is ezekből a jelenetekből származnak. Kapunk-e választ a kínzó kérdésre? Nyújthat-e megnyugvást a nyilvános vallomás, vagy egy szívből jövő bocsánatkérés?

2012.okt 31. (szerda), 18.00

„Számon kívül maradtak” (A People Uncounted)
kanadai dokumentumfilm, r: Aaron Yeger, 2011, 99 perc

A filmet felvezeti Heindl Péter.

Az elsőfilmes kanadai rendező nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy egy szélesebb közönséggel is megismerteti az európai romák helyzetét. Értelmezésében a romák mai helyzete szorosan összefügg a második világháború alatti üldöztetésükkel. És kiváltképp azzal a ténnyel, hogy a romák elhurcolása és megsemmisítése—a Porrajmos—mindmáig kevéssé ismert és ritkán tárgyalt történet. A világ elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát.

Yeger filmje nem az első dokumentumfilm, amely ezt a témát kívánja feldolgozni, de az eddigi próbálkozásoknál nagyobb szabású, szélesebb merítésű, átfogóbb értekezés. Ugyanakkor sodró lendületű, vizuálisan igényes, „nézőbarát” alkotás. A filmkészítők tizenegy országban forgattak, több tucat romával, köztük számos holokauszt-túlélővel készítettek interjút; a téma vezető szakértői szolgáltatják a kontextust.

2012.okt 31. (szerda), 20.00

" A Gyűlölet piramisa" - társadalmi előítéletektől a népirtásig - kerekasztal-beszélgetés

Elfeledettek?! – A Holokauszt roma áldozatai * Van-e létjogosultsága a témának napjainkban? * Érthetjük-e a ma történéseit a múlt tudatosítása nélkül? * Mit taníthat nekünk a történelem?

Beszélgetőtársak:

- Bigazzi Sára szociálpszichológus
- Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, szociális munkás
- Heindl Péter történelemtanár, jogász
- Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke
- Lakatos Szilvia egyetemi tanársegéd, PTE BTK Romológia és Nevelésszociológia Tanszék
- Nagy Márta középiskolai tanár, Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola

Moderátor: Nyirati András (Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház)

Szervezők: Romédia Alapítvány, Apolló mozi
Társszervezők: Baranya Megyei Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Nevelők Háza Egyesület

További információ a programsorozatról

Pannon TV