Beck Zoltán és a komolyzene

Kultúra

Dr. Beck Zoltán, a hazánkat az MTV EMA világversenyén képviselő 30Y frontembere és dalszerzője, a Pécsi Tudományegyetem oktatója lesz a Pannon Filharmonikusok megújuló beavató sorozatának új házigazdája.

Az Artisjus-díjas zenész stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenységével jelentősen hozzájárult az igényes pop-rock kultúra magyarországi térnyeréséhez, ugyanakkor oktatói tevékenységével és szociológiai, romológiai ismereteivel széles látókörű társadalmi ismeretekkel rendelkezik.

Beck Zoliban egy olyan intelligens és kreatív embert ismertem meg, aki biztos vagyok benne, hogy fiataloknak és időseknek egyaránt érdekes és izgalmas kérdéseket vet fel a komolyzene kapcsán. Bízom benne, hogy személye még közelebb hozza a fiatalokat a műfajunkhoz” – mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

A november 10-én induló, hat alkalmas komolyzenei beavató sorozatban Beck Zoltán a műsoron szereplő művekkel kapcsolatban tesz majd fel olyan kérdéseket, amelyek bármely, a klasszikus zenében még járatlan hallgató fejében megfogalmazódhatnak, a kérdésekre pedig Gönczy László zenetudós, és Vass András állandó karmester válaszol.

A hangverseny második felében már csak a zenekaré a főszerep, ekkor egyben hallhatók az első részben kielemzett művek. Beck Zoltán a „laikus” kérdező szerepet nagyon komolyan veszi, hiszen neki is eleget kell tudnia ahhoz, hogy a legjobb válaszokat kapja. Ezért a művekkel kapcsolatosan olvas, hallgat és komolyzenészekkel meséltet.

A 30Y frontembere komolyzenei koncertekre viszonylag ritkán jár, klasszikus zenei műveltségét aligha mondaná kielégítőnek, vagy széleskörűnek, ugyanakkor élesen maradt meg benne néhány nagyszerű koncertélmény, Jandó Jenővel vagy Kocsis Zoltánnal.

Beck Zoltán tapasztalatai alapján a komolyzenei, klasszikus zenei oktatás változóban van. Több olyan zenész barátja van, akik a növendékeik tanítása során a zenei élményt tartják a legfontosabbnak, a megkerülhetetlen technikai tudás mellett, de véleménye szerint is a hangsúly arra kell, hogy essen, hogy a gyerekek szeressék azt, amit csinálnak, sőt, inkább arra, hogy belássuk: a zenét tanulók nagyon szűk rétege az, aki végül professzionális muzsikus lesz.

És a többiek? Utálkozva gondolnak vissza a hegedű vagy zongoraórákra, a szolfézsra, a ciki évzáró koncertekre, és arra, hogy az osztályban azok, akik nem foglalkoztak a zenével, még folyton ki is nevették őket? Alighanem az a legfőbb cél, hogy képesek legyünk nyitottak, befogadóak maradni, hogy merjük szeretni azt, ami tetszik nekünk: ne érezzük magunkat kevésnek a befogadáshoz - és tegyünk próbát: engedjük megszólítani magunkat a zene által. Utána még mindig mondhatjuk, hogy bocs, nem értem, nem érdekel”- mondta Beck Zoltán.

forrás: PFZ