Csontváry-grafikák

Kultúra

Speciális védelem alatt!

Szeptember 20-án hosszabbított nyitva tartás a Csontváry Múzeumban


Ahogy arról nemrégiben hírt adtunk, a Janus Pannonius Múzeum nemrég hosszabbította meg szerződését a Magyar Nemzeti Galériával, így elmondható, hogy hosszú távon is Pécsen maradnak a Csontváry-kiállítás letétbe helyezett műtárgyai. A műalkotások tulajdonosa azonban a szerződés meghosszabbításában feltételül szabta, hogy az állagmegőrzés végett az eddigi feltételek mellé újabbat támasztott: a műalkotásokat a káros fényhatásoktól meg kell védeni.

Éppen ezért a Janus Pannonius Múzeum restaurátor munkatársai a kiállítás két termében összesen 14 grafikát láttak el speciális fényvédelemmel. A műtárgyak elé a korábbi egyszerű üveg helyett a Hermann Üveges Vállalkozás által megmunkált, magyar fejlesztésű, tükröződésmentes, UV-szűrőréteggel ellátott üvegborítást helyeztek el. Ez a speciális Guardian Brilliance-üveg a természetes és mesterséges UV-fény majdnem 100%-át képes kiszűrni, így semlegesíti annak ártalmas hatását, mindezt a teljes színhűség megtartása mellett.

A Csontváry Múzeum szeptember 20-án, szombaton hosszabbított nyitva tartással, 22 óráig várja az érdeklődőket. Aki még nem látta érdemes időutazást tennie a világhírű festőművész világában, aki már átélte az élményt, annak érdemes visszatérnie és újra felfedeznie a csodát. Mindehhez szeptember 20-án még egy újabb ajánlat társul: aznap a Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlatra belépőjegyet váltók ingyenesen megtekinthetik a Csontváry Múzeumot. Szombaton a pécsi lakosok 1500 forintért, illetve a városban tanuló általános- és középiskolások, továbbá a pécsi felsőoktatásban részvevők mindössze 500 forintért látogathatják a két kiállítást.

 

Janus Pannonius Múzeum