Első alkalommal vezényel karmesternő pécsi színpadon

Kultúra

Február 23-án ismét egy új területen készül premierre a Pannon Filharmonikusok zenekar, ezúttal első alkalommal vezényel női karmester szimfonikus zenekart.

A művészvilágban mind a mai napig kifejezetten ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére, s a Pannon Filharmonikusok zenekar meghívására Magyarországra érkező, mindössze 31 éves Eva Ollikainen, a skandináv országokban széles körben elismert dirigens lesz az első hölgy, aki a kétszáz éves Pannon Filharmonikusok zenekart vezényli.

A művésznő olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar és az Izlandi Szimfonikusok. A karmesternő, aki nővére zongorajátékát hallgatva gyakorlatilag születésétől fogva együtt él a zenével, háromévesen kezdett zongorázni, majd 12 éves volt, amikor először vezényelt zenekart. Legutóbbi évadának fellépései közül kiemelkedett a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, a Brüsszeli Filharmonikusok és az Új Japán Filharmonikusok vezénylése.

A finn karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért elfogadó országba született, pályafutása során sem pozitív, sem negatív megkülönböztetést nem jelentett számára női mivolta. Példaképei közt női dirigens nem szerepel, az élő karmesterek közül a legnagyobb hatást Kurt Masur, Bernard Haitink, Antonio Pappano és Jukka-Pekka Saraste gyakorolták rá.

A komolyzene mellett Eva Ollikainen a hajózás szerelmese, a közelmúltban két évre letette a karmesteri pálcát, hogy egy klasszikus vitorláson elhajózzon a déli-sarkra és Dél-Afrikába, emellett pedig kitanulta a tradicionális vitorláshajók építésének titkát.

Zenekarunk számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegességet, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja. A Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll, így igazán izgalmas, hogy a próbafolyamat során lesz-e a művészeknek olyan tapasztalatuk, hogy más együtt dolgozni egy női, mint egy férfi karmesterrel” - mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zenekar igazgatója.

PFZ/Pannon Krónika