Eosin Ghetto: a banda, amely összeházasítja a rapzenét a metállal

Kultúra

Önálló formációként 2010 őszén alakult meg az Eosin Ghetto, mely kiválóan ötvözi a rock and rollt a hip-hop zenei stílusával. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sajátos muzsikát prezentáló banda miként válik meghatározó szerepűvé Pécs könnyűzenei életében.

– Mit kell tudnunk az előzményekről? Hogyan alakult meg az együttes?
Varga Mátyás:A zenekar a Crybabies (Prifer Barnabás, Soltész Péter, Varga Mátyás) zenekar átalakulásaként alakult meg 2010-ben. Tulajdonképpen az ízlések átalakulásáról, evolúciós folyamatról van szó, kiszakadtunk a korábbi zenei világunkból, és másfelé vettük az irányt. Kinyitottunk olyan ajtókat, amelyeket addig nem mertünk. Kísérletezni szerettünk volna olyan hangzásokkal, amelyeket addig nem próbáltunk.

Eosin Ghetto: stoner rock, pszichedelikus rock, punk-funk... és még sok más

– Ki találta ki a zenekar nevét?
Soltész Péter: Közös döntés volt. Mielőtt megszületett a végeredmény, különböző kifejezések hangzásait ízlelgettük. Ekkor már túl voltunk több hét próbán, és tudtuk, milyen lesz a zene. Az Eosin név Pécsre, Zsolnay városára utal, a Ghetto pedig a ghetto blaster nevű ikonikus tárgyra, amely nem más, mint az a legendás, hatalmas magnó, amelyet vállon cipelnek, és onnan üvölti tele zenével a gettót.

– Az Eosin Ghetto zenéje valóban a rap és a metal hangzásvilágát házasítja?
S. Péter: Igen, de nincs benne ennyi tudatosság. Amikor a Crybabies zenekarral már keményebb zenéket is játszottunk, Dózi bejött a próbára, és elkezdett rá rappelni. Az emberi találkozásokból beadjuk a „közösbe” a saját zenei kultúránkat, tehát az összhangzás azért sokkal összetettebb: aki meghallgat minket, djentet, stoner rockot, pszichedelikus rockot, punk-funkot egyaránt felfedezhet a zenénkben.

Az Eosin Ghetto tagjai a Zsolnay Kulturális Negyedben

– Kik alkotják a bandát?
S. Péter: GerImpro a csapat beatbox mágusa: szájdobokkal és hangeffektekkel dolgozik. A ritmusszekció másik tagja Varga Matyi, aki ősidők óta a legjobb dobos a világon. Kiss Bálint a basszusgitárt kezeli...
MC Dózi: … és hangszeres tudását autodidakta módon szerezte meg, számos zenekarban megfordult. Jó vele zenélni. Soltész Pétert, a gitárosunkat nagyon régóta ismerem, hiszen együtt jártunk a Miroslav Krleža Általános Iskola és Gimnáziumba. Van közöttünk némi korkülönbség, hiszen amikor jómagam már menő gimnazista voltam, Péterünk általános iskolásként Kovács József segítségével szippantotta magába a zenei alapokat, valamint tanult meg nagybőgőn és tamburán játszani. Az iskolában nagyon jó volt a szolfézsoktatás, én is ennek köszönhetem, hogy régóta otthonosan mozgok a zene világában.

GerImpro: Ne feledkezzünk meg Prifer Barniról(gitár) és Dj Stikáról(karc) sem! Ők az alapító 6os tagjai voltak, a P.A.T.M-en még az ő munkásságukat hallhatjuk. A banda időközben átalakult.

– Mióta létezik az Eosin Ghetto hivatalosan? Köthető-e ez valamilyen eseményhez?
MC Dózi: Számomra fontosat kérdezel, mert a dolog onnan eredeztethető, amikor 2010-ben a srácok szóltak, hogy menjek el a próbájukra, és hallgassam meg a zenéjüket. Amikor felcsendültek az első akkordok, azonnal előhúztam egy régebbi, 90-es évek végén írt szövegemet, és teljesen rá is pattintottam a zenére. Ezekből a kísérletekből azóta felvett dalok lettek, amelyek szerepelnek az EP-nken, illetve meg lehet hallgatni az interneten és több videomegosztón. Az EP-nek azt a címet adtuk: Pécs Against The Machine. Ez természetesen szójáték, valamint tisztelgés a Rage Against The Machine zenéje előtt.

V. Mátyás: A Pécs Against The Machine folytatásaként februárban rögzítjük az új albumunkat. Még nem tudjuk, hogy mi lesz a címe, de poénból az is felvetődött, hogy ezentúl az összes albumunk P.A.T.M. legyen, csak mindig mást jelentsen a mozaikszó.
Az együttes legközelebb február 8-án lép fel a Pécsi Est Caféban

– Új hír a közelmúltból, hogy Varga Ádám, a 30y basszusgitárosa lett a zenei produceretek. Ez miben és miért jelent előrelépést?
S. Péter: A 30y zenekarral régóta jó barátságban vagyunk. Papa (Sárközy Zoltán, a 30y billentyűse – a szerk. megj.) eljött az egyik koncertünkre. Tetszett neki, amit toltunk. Felhívta a figyelmünket, hogy nekünk Ádival (Varga Ádámmal, a 30y basszusgitárosával – a szerk. megj.) kellene dolgozunk. Ádi egyébként rendszeresen basszerozik a Subscribe zenekar Rage Against The Machine tribute bandájában egy egy szám erejéig. Meghallgatta az anyagunkat, és a zenei világunk gyorsan egymásra talált. Ádi nagyon sokat segít nekünk, hiszen finoman terelgeti a zenei produkciónkat, a számokat.
MC Dózi: Sokszor a stúdió- és a koncertfelvétel minősége között hatalmas a különbség, és ez nem a zenészek hibája, hanem a technikai lehetőségek hiánya miatt alakul így. A zenei producer a hangtechnikai lehetőségeket kihasználva a stúdiófelvételből kikeveri a szerinte legjobb hangzást.
S. Péter: Jó esetben kihozza a zenekarból azt, ami az adott időszakban lényeges.
MC Dózi: Szögezzük le, hogy mi nem R.A.T.M. tiszteletzenekar vagyunk. Nekem nagy vágyam, hogy egyszer az életben eljussak a koncertjükre, de mi, az Eosin Ghetto tagjai a saját utunkat szeretnénk bejárni. Február 8-án a Pécsi Estben egyébként pont a Subscribe-féle RATM tribute előtt nyomjuk. Ott majd össze lehet hasonlítani a zenei világokat, mindenkinek ajánlom!

Gerner András