Fesztiválok a Zsolnay Negyedben – jelszó: a jégvirág és a csokoládé

Kultúra

Nem más, mint a tél és a hozzá kapcsolódó tevékenységek állnak a ZsÖK NKft. által szervezett Jégvirág Fesztivál középpontjában. A február 1-jén kezdődő eseménysorozaton nyitja meg kapuit az I. Pécsi Csokoládé Karnevál is, mely – nevéhez méltóan – a világ legnépszerűbb édességére fókuszál. A megnyitó a Pirogránit udvaron lesz február 1-jén 17 órakor.

A fesztivál szervezői a Zsolnay örökségét, a fiatal művészek kreativitását, és a különböző ZsÖK által üzemeltett színterek funkcióját átgondolva hozták létre a rendezvénysorozatot, melyre szervesen épül a Művészetek Háza tematikus hónapja. Célcsoportként elsősorban a pécsi városlakókat, családokat, baráti társaságokat jelölték meg, a középtávú cél pedig egy évről évre ismétlődő, turisztikai célcsoportokat is mozgató fesztivál létrehozása.

A rendezvény ingyenes lesz, belépőjegyet csak a Pirogránit Koripályára és a Csokoládé Karnevál programjaira kell váltani. A fesztivál első estjén a korcsolyapályán a zenéről a pécsi DJ-szcéna jól ismert arca, Dj Bodoo, a fényekről Pausz Peti gondoskodik. Az Iceart Magyarország közreműködésével lesz jégszoborépítés és workshop.

Visszatérnek a Gyárturisták: az Eozin-körling interaktív jégszínházat a Cabaret Kutuzov tagjai adják elő a Pirogránit Koripályán. Szombaton, február 2-án Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda Vacka dalokkal várja a gyerekeket a Pirogránit udvaron, amit családi maszkabál követ a koripályán. Az idősebbeket később a fergeteges Mystery Gang koncertje szórakoztatja, az est a jungle és rockabilly zenét játszó frenetikus triót követően felnőtt jelmezbállal ér véget.

A fesztiválon nyitva lesz a Pirogránit Koripálya, sőt igazán különleges hangulatban lehet majd korcsolyázni: Boka Gábor és a Bóbita bábszínház művészei időutazásos-századfordulós hangulatban adnak elő élőképeket, a Pécsi Vonósok a Panoráma terem ablakaiból zenélnek, a Várostörténeti Múzeum tárlata régmúlt idők téli sporteszközeiből és téli életkép-fotóiból álló gyűjteményt mutat be, míg a Major utca felől érkezők Trevor Amery amerikai művész jacuzzi-s installációját láthatják.

A fázósabbak az E78-as épületben találják meg a beltéri programokat. Bogárdi Aliz a kicsiket „téli filmezésre várja” a diafilmsarokba. Bárki elkészítheti a saját hógömbjét is Hitka Viktória képzőművész segítségével – csak egy befőttes üveget és néhány kedvenc apró tárgyat kell hozni.

A Jégvirág Fesztiválon nyitja meg kapuit az I. Pécsi Csokoládé Karnevál is. A február első
hétvégéjét a világ legnépszerűbb édességének, a csokoládénak szenteljük, ahol az esemény
fénypontja egy 65 cm-es Zsolnay váza elkészítése lesz – csokoládéból.

A vásár kiállítói, a kézműves magyar csokoládéműhelyek bemutatják a csokoládé sokszínűségét. A látogatók több száz csokoládéval találkozhatnak, vásárolhatnak, a vasárnapi ingyenes szakmai programokon pedig sok információt szerezhetnek az édességről. Meghallgathatják az egyik legelismertebb magyar csokoládéműhely, a Rózsavölgyi Csokoládéműhely tulajdonosának, Csiszár Katalinnak előadását, aki a kakaóbab feldolgozásáról tart előadást.

Találkozhatnak Harrer-Abisi Beatrix desszertkészítővel, aki a látogatók előtt készít csokoládés édességet, közben hasznos praktikákat lehet megtanulni. Deszticsné Nagy Katalin dietetikustól megtudhatjuk, hogy együk-ne együk a csokoládét, vagyis egészséges-e a csokoládé. A gyerekeknek is édes élményekben lesz részük: kipróbálhatják a csokoládés játékokat (csokitotó, csokipuzzle), készíthetnek muffinos nyakláncot, gyurmázhatnak marcipánnal.

A gasztronómia szerelmesei is megtalálják azt a különleges alkalmat, ahol csokoládé-bor párokat kóstolhatnak, vagy éppen csokoládés vacsoraesten vehetnek részt a Zsolnay Étteremben.

Az esemény fő látványossága egy csupa csokoládé, 65 cm magas Zsolnay váza elkészítése lesz. A soproni Harrer Csokoládé műhely tulajdonosa, mestercukrásza Karl Harrer és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra porcelánfestői óránként a helyszínen fogják igazi csokoládéval festeni a jól ismert orchideás mintákat az óriás csokoládé vázára.

Az I. Pécsi Csokoládé Karnevált követően egy hónapon keresztül a Művészetek és Irodalom
Házában, a Széchenyi téren folytatódnak a csokoládés programok. A Csoko-Láda Csokibolt és a ZsÖK NKft. által közösen szervezett programon több érdekes, interaktív kiállítás, előadás, beszélgetés is várja majd az érdeklődőket. A CsokiMűhelyben mindenki elkészítheti saját, egyedi csokoládéját Valentin napra.

Pannon Krónika/ZSÖK