Hamarosan kezdődik a Pannon Filharmonikusok megújult sorozata

Kultúra

Lázas készülődés folyik a Pannon Filharmonikusok kulisszái mögött: Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, a zenekar hangszereivel ismerkedett a napokban.

A komolyzene nem csak a fiataloknak tűnik olykor ismeretlen világnak, de a felnőttek között is akad olyan, aki nem mer beülni egy hangversenyre attól tartva, hogy nem érti majd ami a színpadon zajlik és ezért talán nem is fogja a koncertet élvezni.

Videó megtekintése a Youtube-on


A Pannon Filharmonikusok megújuló beavató sorozata emiatt nem csak a gyerekeknek szól. A Segítség, komolyzene hangversenyek első felében a műsoron szereplő darabokat a zenészek segítségével ízekre szedve Beck Zoltán teszi fel azokat a kérdéseket, amelyek bármely komolyzenében járatlan hallgatóban megfogalmazódhatnak, Gönczy László zenetudós pedig humorral átszőve, közérthetően ad válaszokat.

Ezután következik a mű élvezete, Vass András vezényletével a zenekar egyben szólaltatja meg a darabokat.

A sorozat nem egy koncerttel egybekötött játszóház ahol a felnőttek ne érezhetnék jól magukat. A hangversenyekre a komolyzene iránt nyitni vágyó felnőttek mellett olyan érett gyerekeket és fiatalokat vár a zenekar, akik figyelmesen hallgatják és élvezik a színpad történéseit.

Annak érdekében, hogy a fiatalabbak lélekben ráhangolódjanak a hangversenyre, a koncertek előtt az aktuális műsor témájához kapcsolódó foglalkozáson vehetnek részt, ahol a koncerten feldolgozott zeneszerzőkre és a művek témájára irányuló kreatív játékok várják a gyerekeket.

"A megújuló Segítség, komolyzene a házigazdák kiválasztásában is tükrözni kívánja a zenekar szándékát: mind a fiatalokhoz, mind az idősebb generációhoz szólni, hiszen a komolyzene mindenkihez szól, és mindenkit megszólít. Arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nyitott, és engedje, hogy az ő életéhez is hozzátartozzon a klasszikus zene és annak pécsi otthona, a Kodály Központ”- mondta Horváth Zsolt igazgató.

forrás: PFZ