Katolikus Kulturális Hetek

Kultúra

Katolikus kulturális hetek lesznek októberben, az évente megrendezett országos programsorozat központi témája idén Szent László. A programsorozat részeként konferenciákon, kiállításokon, rendhagyó iskolai és óvodai foglalkozásokon, vetélkedőkön idézik fel a lovagkirály alakját. A Pécsi Egyházmegye programjai között szerepel Móser Zoltán fotóművész Szent és pogány – László, a kun és a leány története című kiállítása a Dóm-kőtárban, amelyet október 13-án nyitnak meg.

Október 13-án, pénteken 16.30 órakor kiállítás nyílik a Dóm-kőtárban  „Szent és pogány - László, a kun és a leány története”  címmel. Móser Zoltán fotóművész, etnográfus kiállításának képei azt a Szent László-legendát jelenítik meg, amelyről a történelmi Magyarország területén számos freskó mesél.

A Nógrád megyei Tereskétől a Tátra alján fekvő Kakaslomnicon át egészen az erdélyi Gelencéig találunk olyan templomokat, amelyek falán névtelen középkori festők örökítették meg László harcát a lányrabló kunnal. Ha megnézzük ezeket a freskókat, könnyen észrevesszük, hogy teljesen egyformák, és azt a történetet beszélik el, amelyet a Képes Krónika is megőrzött.

Vajon a templomok falán megfestett történet tényleg mindenben megegyezik a Képes Krónikában találhatóval? Miben hasonlít, és miben különbözik? Mi lehet a magyarázata a különbözőségeknek?

László Gyula régész professzor volt, aki ezekre a kérdésekre válaszolt, felkutatta a legenda eredetét, feltárta jelentésének mélyrétegeit. Tőle tudjuk, neki köszönhetjük a magyarázatot, amelyet a kiállítás megnyitóján Móser Zoltán előadásában megoszt a hallgatósággal is.